Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Tomasz  Karolak

Tomasz Karolak

Tomasz Paweł Karolak (ur. 21 czerwca 1971 w Radomiu) – polski aktor teatralny, telewizyjny i filmowy, reżyser teatralny, piosenkarz i wokalista zespołu Pączki w Tłuszczu. Założyciel i dyrektor artystyczny Teatru IMKA
Debiutował w teatrze 16 grudnia 1995 w roli mistrza ceremonii w spektaklu „Biesy albo Mały Plutarch żywotów nieudanych” według powieści „Biesy” Fiodora Dostojewskiego w Starym Teatrze im. Heleny Modrzejewskiej w Krakowie.
Występował w teatrach krakowskich: im. Juliusza Słowackiego (1997–1999), Sceny STU (1997–1999), Nowym w Łodzi (1999–2003, 2005) oraz teatrach warszawskich: Montownia (2002), Narodowym (2003–2004), Rozmaitości (2005) i Centrum Artystycznym M25 [Mińska 25] (2006).
W 2003 podczas XXVIII Opolskich Konfrontacjach Teatralnych w Opolu odebrał nagrodę aktorską za rolę Drania w spektaklu „Kurka wodna” Witkacego w Teatrze Nowym w Łodzi.
Tomasz Karolak podczas prób do spektaklu „Opis obyczajów III”

Na dużym ekranie debiutował rolą posterunkowego w filmie Duże zwierzę (2000).

Popularność zdobył w serialu telewizyjnym TVN Kryminalni (2004–2008), w którym grał starszego aspiranta Szczepana Żałodę. Odgrywał główną rolę Dariusza Jankowskiego w trzech sezonach serialu 39 i pół. Wcielał się w postać Ludwika Boskiego w serialu TVP Rodzinka.pl.

W marcu 2010 otworzył własny teatr pod nazwą Teatr IMKA. Od 2010 występuje w wystawianych przez teatr spektaklach: „Opis obyczajów III”, „Dzienniki”, „Operetka”, „Kwartet” oraz „Bielska. Boczarska.
Grabowski. Karolak” w reżyserii Mikołaja Grabowskiego, „Król dramatu” w reżyserii Łukasza Kosa oraz „Henryk Sienkiewicz.
Greatest hits” w reżyserii Krzysztofa Materny. Jest pomysłodawcą i szefem Festiwalu „Polska w IMCE. Niecodzienny Festiwal Teatralny”.

W 2010 zdobył nagrodę dla „nie najpiękniejszego faceta” w konkursie w Szymon Majewski Show.

W 2014 został odznaczony przez minister kultury i dziedzictwa narodowego prof. Małgorzatę Omilanowską Brązowym Medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”.

Brał udział w telewizyjnym programie rozrywkowym Ameryka Express (2018). Był jurorem w jednym odcinku programu Jak oni śpiewają (2008) i w pierwszej edycji programu Tylko nas dwoje (2010)
W 2019 pojawił się gościnnie w programie Big Brother.

Wraz z Bartoszem Miecznikowskim został członkiem zespołu muzycznego Pączki w Tłuszczu. 1 lutego 2013 wydali pierwszy singel, „Tylko bądź”, do którego tekst napisał Paweł Kukiz.
Piosenka promowała ich debiutancki album studyjny, została także wykonana w walentynkowym odcinku serialu Rodzinka.pl.

W 2015 wyreżyserował bajkę dla dzieci „Momotaro”. W 2020 był nominowany do Telekamery „TeleTygodnia” w kategorii „aktor.

Filmografia:

Filmy kinowe

    2000: Duże zwierzę jako Posterunkowy II (reż. Jerzy Stuhr)
    2003: Ciało jako Emil Karpatka „Goldi” (reż. Tomasz Konecki, Andrzej Saramonowicz)
    2004: Nasza ulica jako oficer niemiecki (reż. Łukasz Palkowski)
    2006: Pod powierzchnią jako Michał (reż. Marek Gajczak)
    2006: Tylko mnie kochaj jako Ludwik (reż. Ryszard Zatorski)
    2007: Kilka prostych słów jako „Rambo” (reż. Anna Kazejak)
    2007: Lekcje pana Kuki jako Mirek (reż. Dariusz Gajewski)
    2007: Rezerwat jako Rysiek (reż. Łukasz Palkowski)
    2007: Testosteron jako Fistach, gitarzysta (reż. Andrzej Saramonowicz, Tomasz Konecki)
    2008: Drzazgi jako Elvis; (reż. Maciej Pieprzyca)
    2008: Lejdis jako Wojtek Rawski, ortopeda, sąsiad Łucji (reż. Tomasz Konecki)
    2008: Nie kłam, kochanie jako Paweł, kolega Marcina (reż. Piotr Wereśniak)
    2008: Jeszcze raz jako Kelner (reż. Mariusz Malec)
    2009: Get Low jako Orville (reż. Aaron Schneider)
    2009: Miłość na wybiegu jako prezes firmy zamawiającej sesję zdjęciową w Turcji (reż. Krzysztof Lang)
    2009: Idealny facet dla mojej dziewczyny jako Norbert Plesica, były kochanek Luny (reż. Tomasz Konecki)
    2009: Projekt dziecko, czyli ojciec potrzebny od zaraz jako Robert Skowroński, przyjaciel Nowaków (reż. Adam Dobrzycki)
    2010: Trzy minuty. 21:37 jako pacjent (reż. Maciej Ślesicki)
    2010: Śniadanie do łóżka jako Piotr Matysik (reż. Krzysztof Lang)
    2010: Milion dolarów jako Stasiunek, mąż Bożenki (reż. Janusz Kondratiuk)
    2010: Ciacho jako Dawid, brat Basi (reż. Patryk Vega)
    2011: Wyjazd integracyjny jako dziennikarz Gerard Kwaśniewski (reż. Przemysław Angerman)
    2011: Wojna żeńsko-męska jako Ogr (reż. Łukasz Palkowski)
    2011: Listy do M. jako Melchior „Mel Gibson” (reż. Mitja Okorn)
    2011: Pokaż, kotku, co masz w środku jako policjant (reż. Sławomir Kryński)
    2012: Kac Wawa jako Silvo (reż. Łukasz Karwowski)
    2013: SkarLans (reż. Paweł Bilski)
    2015: Klub Włóczykijów jako Doktor Bogumił Kadryll (reż. Tomasz Szafrański)
    2015: Listy do M. 2 jako Melchior „Mel Gibson” (reż. Maciej Dejczer)
    2015: Bangistan (reż. Karan Anshuman)
    2016: Planeta singli jako Bogdan (reż. Mitja Okorn)
    2017: Listy do M. 3 jako Melchior „Mel Gibson” (reż. Tomasz Konecki)
    2017: Porady na zdrady jako Tymek (reż. Ryszard Zatorski)
    2018: Narzeczony na niby jako Bartek (reż. Bartosz Prokopowicz)
    2018: Kobieta sukcesu jako prezes Radosław (reż. Robert Wichrowski)
    2018: 7 uczuć jako uczeń (reż. Marek Koterski)
    2018: Pech to nie grzech jako Maniek (reż. Ryszard Zatorski)
    2018: Planeta singli 2 jako Bogdan (reż. Sam Akina)
    2019: Planeta singli 3 jako Bogdan (reż. Sam Akina)
    2019: Jestem M. Misfit jako Dyrektor
    2020: Listy do M. 4 jako Melchior „Mel Gibson” (reż. Patrick Yoka)
    2021: Miłość na Marsie

Seriale telewizyjne:

    2003: Bao-Bab, czyli zielono mi jako Pilaszko
    2003: Glina jako Jacek Sysiak „Kajtek”
    2004: Talki z resztą jako masażysta
    2004: Sublokatorzy jako Staszek
    2004–2008: Bulionerzy jako portier Wiechu
    2004–2008: Kryminalni jako starszy aspirant Szczepan Żałoda
    2005–2006: Okazja jako Staszek
    2006–2007: Dylematu 5 jako Pan Rychu
    2007: Hela w opałach jako Adam, były mąż Edyty
    2007: Dwie strony medalu jako Adam Kowalski vel Zalewski
    2007: Determinator jako „Tomcio”, człowiek Michty
    2007: Mamuśki jako Rysiek Czajka
    2008: Apetyt na miłość jako Przemo, pracownik wypożyczalni
    2008–2009: 39 i pół jako Darek Jankowski
    2009: Rozmowy ojca z synem jako Darek Jankowski – miniserial
    2010–2012: Hotel 52 jako pilot Andrzej Radecki (odc. 8 i 79)
    2010: Ojciec Mateusz jako Jerzy Czekański – gościnnie
    2011–2020: Rodzinka.pl jako Ludwik Boski, ojciec
    2011–2013: Przepis na życie jako kucharz Mateo
    2012–2014: Piąty Stadion jako Aleks Szmit, barman w pubie
    2012 Ja to mam szczęście! jako Tadeusz Boniewski, przyjaciel Jerzego
    2012–2015: Prawo Agaty jako Wojciech Gawron, mąż Doroty
    2013–2016: Spokojnie, to tylko ekonomia! jako Andrzej Sobczak
    2013: Boscy w sieci jako Ludwik Boski
    2014: Baron24 jako Mirek Baron, właściciel stacji benzynowej
    2015: Świat według Kiepskich jako on sam (odc. 472)
    2016: Artyści jako Gwiazdor
    2018: Trzecia połowa jako barman Aleks Szmit
    2019: 39 i pół tygodnia jako Darek Jankowski
    2020: Lepsza połowa jako Aleks

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: