Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Sławomir Zapała

Sławomir Zapała

Sławomir Paweł Zapała (ur. 19 marca 1983 w Krakowie) – polski aktor, showman, piosenkarz, konferansjer i prezenter telewizyjny.

W 2006 ukończył Państwową Wyższą Szkołę Teatralną im. Ludwika Solskiego w Krakowie.

Kariera aktorska i muzyczna

Po ukończeniu nauki w PWST wystąpił w wielu filmach i serialach, takich jak m.in.: Karol. Człowiek, który został papieżem, 33 sceny z życia, Pod Mocnym Aniołem,
Hotel 52, Czas honoru, Prawo Agaty, Blondynka, Ojciec Mateusz czy Świat według Kiepskich. Występował w teatrach: Rozrywki, Bagatela, Kamienica, Na Woli oraz Studio.

Jak podaje w wywiadach, działalność muzyczną rozpoczął na Long Island w Nowym Jorku, gdzie zdobył uznanie polskich imigrantów.
W 2015 wykreował postać sceniczną o pseudonimie Sławomir. 5 marca 2015 na kanale YouTube udostępnił teledysk do debiutanckiego singla „Megiera”,
w którym wystąpili m.in.: Ewa Kasprzyk, Krzysztof Kiersznowski i Lech Dyblik. Klip osiągnął w serwisie ponad 30 milionów wyświetleń. 24 czerwca wydał drugi singel,
„Ni mom hektara”, a 18 marca 2016 – trzeci, „Aneta”, który nagrał przy współpracy z zespołem Vox. Na koncertach występuje z zespołem koncertowym Trzymamy się Zapały.

7 kwietnia 2017 wydał debiutancki album studyjny, zatytułowany The Greatest Hits. Dotarł z nim do 1. miejsca polskiej listy przebojów – OLiS i uzyskał certyfikat platynowej płyty, sprzedając go w nakładzie przekraczającym 30 tysięcy egzemplarzy[8][9]. 23 kwietnia opublikował singel promujący płytę, „Miłość w Zakopanem”[10], z którym dotarł do 4. miejsca na liście najczęściej odtwarzanych piosenek w polskich radiostacjach[11]. Popularność piosenki zagwarantowała mu występ podczas Sylwestra z Dwójką organizowanego przez TVP2 w Zakopanem[12].

Inne przedsięwzięcia

Brał udział w telewizyjnych programach rozrywkowych: Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami (2016), Twoja twarz brzmi znajomo (2017) i The Story of My Life.
Historia naszego życia (2018). Ponadto prowadził dwie edycje teleturnieju Big Music Quiz (2018) i będzie prowadził Piosenki z drugiej ręki (od 2019).

Życie prywatne

Jest synem Józefy i Andrzeja Zapałów.

W 2011 poślubił Magdalenę Kajrowicz. W podróż poślubną udali się do Tajlandii. Mają syna Kordiana (ur. 9 września 2016).

  Filmografia

    2004: Długi weekend – chrzczony na mitingu religijnym
    2004: Karol. Człowiek, który został papieżem – Jarko Sisyl
    2006: Jan Paweł II – seminarzysta
    2006: Dwie strony medalu – Tomek
    2007: Korowód – inspektor policji
    2007: Odwróceni - żołnierz Ptaśka (odc.2)[23]
    2007: Egzamin z życia – kelner
    2007: Determinator – mechanik Maciej Gmerek
    2008: Trzeci oficer – policjant Witek
    2008: Hela w opałach – policjant
    2008: 33 sceny z życia – kelner
    2009: Synowie – piłkarz Pokorka
    2009: Sprawiedliwi – Niemiec
    2009: Popiełuszko. Wolność jest w nas – młody milicjant
    2009: Ostatnia akcja – nerwowy policjant
    2009, 2011–2012: Ojciec Mateusz – pracownik fabryki obuwia/kelner Bartosz
    2009, 2013–2016: Blondynka – Paweł, siostrzeniec Jasiuni
    2010–2013: Hotel 52 – Żenia, pomocnik kucharza
    2010–2011: Prosto w serce – „Chudy”, gitarzysta zespołu Czarka
    2011: Listy do M.
    2011: Uwikłanie – dziennikarz Gienio
    2011: Czas honoru – Niemiec
    2012: Świat według Kiepskich – Udo/mężczyzna/ksiądz Bączek
    2012: Prawo Agaty – Rychu Lipiec, mąż Mai
    2012–2014: Piąty stadion – Mieczysław, kibic z Poznania
    2013: Tajemnica Westerplatte – strzelec Antoni Ozorowski
    2013: Podejrzani zakochani – Wiktor, przyjaciel Alberta
    2013: Barwy szczęścia – ojciec Anzelm
    2014: Pod mocnym Aniołem – mąż „Królowej Kentu”
    2015: Listy do M. 2
    2015: Prokurator – pracownik firmy pogrzebowej
    2015: Powiedz tak! – pracownik korporacji
    2015: Na dobre i na złe – Edward Kordoń, syn Janiny i Mariana
    2016: Planeta singli – lump Sławomir
    2016: Jestem mordercą – milicjant Sylwek
    2016: Dwoje we troje – Michał
    2017: Listy do M. 3
    2017: Porady na zdrady – „testowany” mężczyzna w parku.

Dyskografia

Albumy studyjne

The Greatest Hits
•    Wydany: 7 kwietnia 2017
•    Wytwórnia: Sonicca/Agora
•    Format: CD, digital download

   - platynowa płyta.

Single

2015     „Megiera”                 
        „Ni mom hektara”             
2016     „Aneta”         
2017     „Miłość w Zakopanem”
    „Pierwsza gwiazda” (gościnnie: Future Folk)    
2018     „Ty mała znów zarosłaś”

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: