Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Renata Dancewicz

Renata Dancewicz

Ukończyła I Liceum Ogólnokształcące im. Mikołaja Kopernika w Lubinie. Dwa lata studiowała w łódzkiej PWSFTviT, do której dostała się za drugim podejściem. Przez rok studiowała prawo na Uniwersytecie Warszawskim. Występowała w Teatrze Dramatycznym im. Jerzego Szaniawskiego w Wałbrzychu. Debiutowała w 1993 jako Anka w Samowolce Feliksa Falka. Wystąpiła także w wielu kasowych filmach - takich, jak "Ekstradycja", "Pułkownik Kwiatkowski", "Tato". W 1995 roku zdała eksternistyczny egzamin aktorski.

Dzięki swej niezwykłej urodzie Renata Dancewicz uważana jest za symbol seksu współczesnego kina. Grywane przez nią bohaterki są na ogół obiektem licznych westchnień - płeć przeciwna z miejsca traci dla nich głowę.
W 2006 wystąpiła w trzeciej edycji programu Taniec z gwiazdami, w której tańczyła z Marcinem Olszewskim. Para odpadła w szóstym odcinku, zajmując szóste miejsce.

Znana doskonale wielbicielom serialu "Na Wspólnej"

Filmografia

    1993: Samowolka – jako Ania
    1993: Komedia małżeńska – jako Maggie
    1993: Do widzenia wczoraj. Dwie krótkie komedie o zmianie systemu – jako uczennica Kasia
    1993: Wynajmę pokój – jako Ewa
    1994: Oczy niebieskie – jako pielęgniarka
    1994–1995: Radio Romans – jako Agnieszka Piotrowska
    1994: Diabelska edukacja – jako Gosia
    1995: Sukces – jako kelnerka w "Beduinie" (odc. 4)
    1995: Ekstradycja – jako Beata
    1995: Deborah – jako Debora Grosman
    1995: Pułkownik Kwiatkowski – jako Krysia
    1995: Tato – jako nauczycielka Kasi
    1996: Ekstradycja 2 – jako Beata
    1997: Oczekiwania – jako Helena
    1997: Gniew – jako Magda
    1998: Ekstradycja 3 – jako Beata
    1998: Siedlisko – jako Iza żona Jacka
    2000: Sukces – jako Magda Król
    2001: Eukaliptus – jako Lo
    2002: E=mc² – jako Marta Nowicka
    2003: Siedem przystanków na drodze do raju – Głodna
    2003: Zostać miss 2 – Daria
    od 2003: Na Wspólnej – jako Weronika Wilk
    2006: Kryminalni – jako Joanna Rudnicka "Blondi" (odc. 40)
    2007: Pamiętasz mnie? – jako żona
    2008: 33 sceny z życia – jako Małgośka, przyjaciółka Julii
    2008: Niania – jako gwiazda serialu (odc. 92)
    2008: Daleko od noszy – jako Monika Wiłkowicz (odc. 167)
    2009: Whisky z mlekiem
    2010: Ojciec Mateusz – jako Aneta Randa (odc. 53)
    2010: Szpilki na Giewoncie – jako Anna, przyjaciółka Elizy (odc. 9 i 13)
    2011: Prosto z nieba – żona ochroniarza
    2011: Komisarz Alex – jako Aleksandra Rajska (odc. 9)
    2013: Bejbi blues – jako Dorota, koleżanka matki Natalii
    2013: Prawo Agaty – jako Marta, żona Majewskiego
    2013: Ostra randka – jako głos mamy Gosi

źródło: wikipedia