Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Piotr Zelt

Piotr Zelt

Piotr Zelt (ur. 10 grudnia 1968 w Łodzi) – polski aktor teatralny, filmowy i dubbingowy.

Kariera

W liceum trafił do koła teatralnego, co zaważyło na decyzji o zawodzie aktorskim. W 1991 debiutował rolą Lorda Mera Londynu w sztuce Williama Shakespeare’a Ryszard III na scenie Teatru Studyjnego '83 im. Juliana Tuwima w Łodzi. Po otrzymaniu dyplomu ukończenia Wydziału Aktorskiego PWSFTviT w Łodzi w 1992 roku, występował w teatrach warszawskich: Dramatycznym (1992–2000), Jestem (1994), Na Woli im. Tadeusza Łomnickiego (1995), Atlantis (1995), Komedia (2004) i Bajka (2006). Prowadził wykłady w Warszawskiej Szkole Filmu Lindy i Ślesickiego.
Na ekranie zagrał po raz pierwszy w 1992 roku w roli mieszkańca akademika w serialu telewizyjnym Jacka Bromskiego Kuchnia polska. Grał potem w takich filmach jak: Wielka wsypa (1992) Jana Łomnickiego jako zagraniczny gość hotelowy, Trzy kolory. Biały (Trois couleurs: Blanc, 1993) Krzysztofa Kieślowskiego, Tato (1995) Macieja Ślesickiego w roli ochroniarza wynajętego przez teściową Michała (Bogusław Linda), Szamanka (1996) Andrzeja Żuławskiego, Kiler (1997) Juliusza Machulskiego jako ochroniarz Lipskiego, Moja Angelika (1999), Show (2003).
Największą popularność przyniosła mu jednak kreacja Arniego w sitcomie telewizji Polsat 13 posterunek (2000). Występował także w wielu serialach telewizyjnych – m.in. TVP1 Tygrysy Europy (1999 i 2003), TVP1 Miasteczko (2000-2001) czy Polsat Pierwsza miłość (2007) w roli sierżanta Konstantego Grudnia, policjanta, kolegi Krzysztofa Ochalskiego „Piłkarza”.
Od 28 września do 9 listopada 2007 roku brał udział w pierwszej edycji programu Gwiazdy tańczą na lodzie. Jego partnerką była Agnieszka Dulej. Zajęli 6. miejsce; odpadł w 7. odcinku. Od 6 września 2009 roku brał udział w X edycji show Taniec z gwiazdami. Jego partnerką była Anna Głogowska. Odpadł w 5. odcinku, zajmując IX miejsce.

Filmografia
Aktor

    Kuchnia polska (1992) − „Koń”, mieszkaniec akademika (odc. 3)
    Wielka wsypa (1992)
    Człowiek z... (1993) jako WOP-ista na Okęciu
    Polska śmierć (1994)
    Spółka rodzinna (1994)
    Trzy kolory: Biały (1994)
    Tato (film 1995) (1995) jako goryl
    Dama kameliowa (1995) jako hrabia de Giray
    Maszyna zmian (1995) jako aktor Cezary Novak (odc. 5)
    Kratka (1996) jako strażnik
    Wirus (1996) jako agent UOP w dyspozytorni metra
    Szamanka (1996)
    Z pianką czy bez (1997-1998) jako dostawca beczek z piwem
    Kiler (1997) jako ochroniarz Lipskiego
    13 posterunek (1997-1998) jako st. post. Arnie
    Taekwondo (1997) jako przyjaciel Joli
    Tygrysy Europy (1999) jako Hubert, wf-ista, adorator Moniki
    Moja Angelika (1999) jako brat Marka
    Kiler-ów 2-óch (1999) jako ochroniarz Dony II
    13 posterunek 2 (2000) jako st. post. Arnie
    Miasteczko (serial telewizyjny) (2000-2001) jako kandytant na męża Eli
    Yyyreek!!! Kosmiczna nominacja (2002) jako „Psychol”
    Show (2003) jako Piotr
    Tygrysy Europy 2 (2003) jako Hubert, kierowca Nowaka
    Job, czyli ostatnia szara komórka (2006) jako kibic piłkarski u lekarza
    Tajemnica twierdzy szyfrów (2007) jako Piotr
    Halo Hans! (2007) jako SS-man (odc. 8)
    Prawo miasta (2007) jako Janek Buncol
    Agentki (2008) jako Andrzej Graba
    Na kocią łapę (2009) jako właściciel Bunia
    Ludzie Chudego (2010-2011) jako starszy aspirant Krzywy
    Szpilki na Giewoncie (2010-2012) jako Patryk Koliba
    Komisarz Blond i Oko Sprawiedliwości (2012) jako Igor Wasilewski
    Pierwsza miłość (2014) jako Eryk Jarosz
    Ojciec Mateusz (2013) jako Romiński, ojciec Michała (odc. 122)
    Ostatni klaps (2014) jako Dubler
    Przypadki Cezarego P. (od 2015) jako Łukasz

Polski dubbing

    Flintstonowie (The Flintston, 1960-1966) jako Dino (odc. 23)/ różne głosy
    Nowy Scooby Doo (The New Scooby-Doo Movies, 1972-1973)
    Detektyw Pchełka na tropie (Inch High, Private Eye, 1973) jako Gator
    Huckleberry Finn (Huckleberry-No Boken, 1976)
    Filiputki (Mori-No Yogi-Na Shojintachi: Belfy To Lilibet, 1980) jako Kacperek
    Figle z Flintstonami (Flintstone Frolics, 1980)
    Malusińscy (The Littles, 1983-1985) jako William
    Inspektor Gadżet (Inspector Gadget, 1983-1986)
    Kacze opowieści (DuckTales, 1987-1990) jako Śmigacz
    Nowe podróże Guliwera (Gulliver's Travels, 1992)
    Uwolnić orkę, 1993 jako Glen Greenwood
    Podróż do serca świata (Journey to the Heart of the World, 1993) jako Lui Feldoe
    Przyjaciele (Friends TV Show 1994) jako Paul
    Maska (The Mask, 1995-1997)
    Przygody Pytalskich (The Why Why? Family, 1996) jako Zygo
    Przygody Olivera Twista (Les Nouvelles aventures d'Oliver Twist, 1997-1998)
    SpongeBob Kanciastoporty (SpongeBob SquarePants, 1999) jako narrator (druga seria), Latający Holender (druga seria)
    Digimon (Digimon Adventure, 1999-2000) jako Andromon/Pumpkinmon /brat Joego/Puppetmon
    Power Rangers Time Force (2001-2002) jako ojciec Wesa/Joel
    Gwiezdne wojny: część II – Atak klonów (Star Wars – Episode 2: Attack of the Clones, 2002) jako Bail Organa
    Mistrzowie kaijudo (Duel Masters, 2002) jako Żelazny Mati
    Co nowego u Scooby’ego? (What’s New Scooby Doo?, 2002-2005)
    Gdzie jest Nemo? (Finding Nemo, 2003) jako Żółtek
    Atomowa Betty (Atomic Betty, 2004) jako X-5
    7 krasnoludków – historia prawdziwa (7 Zwerge, 2004) jako Arnie (8 krasnoludek)
    Mickey, Donald, Goofy: Trzej muszkieterowie (Mickey, Donald, Goofy: The Three Musketeers, 2004) jako brat Be
    Gwiezdne wojny: część III – Zemsta Sithów (Star Wars – Episode III: Revenge of the Sith, 2005) jako senator Bail Organa
    7 krasnoludków: Las to za mało – historia jeszcze prawdziwsza (7 Zwerge – Der Wald ist nicht genug, 2006) jako Arnie
    Film o pszczołach (Bee Movie, 2007) jako Ken
    Mass Effect, 2008 – oficer SOC
    Freefonix, 2008 jako Vox
    Astro Boy, 2009 jako dr Elefun
    Schłodzony jubileusz, 2009 jako Patchy i Potty
    Dragon Age: Początek, 2009
    Transformers: Zemsta upadłych, 2009
    Star Wars: The Clone Wars – Republic Heroes, 2009 jako Kit Fisto
    Ben 10: Ultimate Alien, 2011
    Wiedźmin 2: Zabójcy królów, 2011 jako dowódca Wojska Shilarda
    X-Men: Przeszłość, która nadejdzie, 2014 jako młody Magneto

Reżyseria dubbingu

    Bim i Bam w świecie zwierząt, 2006
    Freefonix, 2008 (odc. 21-26)
    Czerwony traktorek, 2009 (odc. 46-52)
    Pan Robótka, 2009

źródło: wikipedia