Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Marcin Korcz

Marcin Korcz

Nie jesteśmy agencją aktorską nie pośredniczymy w kontaktach z aktorami. 

Marcin Korcz (ur. 15 listopada 1986 w Krakowie) – polski aktor teatralny, filmowy i telewizyjny.

Wczesne lata

Jest synem Marioli i Kazimierza Korczów.Jego matka jest nauczycielką nauczania zintegrowanego, a ojciec pracuje jako nauczyciel wychowania fizycznego.
Ma siostrę, Olgę. Wychowywał się w Libiążu. W młodości trenował długodystansowe biegi przełajowe.

Ukończył I LO im. Stanisława Staszica w Chrzanowie. W 2009 ukończył Państwową Wyższą Szkołę Filmową, Telewizyjną i Teatralną im. Leona Schillera w Łodzi.
Jest aktorem Teatru im. Stefana Jaracza w Łodzi.

Kariera

Telewidzom znany z roli Michała Kercza w serialu Rodzina zastępcza, Dagmara w serialu Przyjaciółki, Szymona Kmiecińskiego w serialu Pierwsza miłość
oraz Pawła Radeckiego w serialu O mnie się nie martw. W 2012 zagrał główną rolę w filmie fabularnym Być jak Kazimierz Deyna.

W listopadzie 2016 uzyskał nominację do Telekamer 2017 w kategorii Nadzieja telewizji.
Od 3 marca do 5 maja 2017 brał udział w siódmej polsatowskiej edycji programu Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami.
Jego partnerką taneczną była Wiktoria Omyła, z którą odpadł w odcinku półfinałowym, zajmując trzecie miejsce.

Filmografia

Filmy

    2008: Kochaj i tańcz – jako asystent
    2009: Tatarak – jako chłopak z zarządu wodnego
    2009: Nigdy nie mów nigdy – jako chłopak w klubie
    2010: Wenecja – jako niemiecki oświetlacz
    2012: Być jak Kazimierz Deyna – jako Kazik
    2014: Kochanie, chyba cię zabiłem – jako Kacper
    2014: Miasto 44 – jako Karol z grupy „Barrego”
    2015: Słaba płeć? – jako Janek Biały
    2018: Miłość jest wszystkim – jako Krzysztof

Seriale

    2008–2009: Rodzina zastępcza – jako Michał Kercz, mąż Elizy
    2009: Przystań – jako Kuba (odc. 11)
    2009: Ojciec Mateusz – jako kolega Szymona (odc. 15)
    2009: Dekalog 89+ – jako „Czarny” (cz. 2)
    2010: Samo Życie – jako Daniel
    2010: Usta usta – jako kolega Doriana (odc. 11)
    2010: Ratownicy – jako Marek
    2010: Ojciec Mateusz – jako Karol (odc. 51)
    2010: M jak miłość – jako pracownik stacji benzynowej (odc. 731)
    2011: Rezydencja – jako Dawid
    2011: Przepis na życie – jako Wiktor (odc. 7–10)
    2011: Hotel 52 – jako Darek (odc. 30)
    2012–2014: Pierwsza miłość – jako Szymon Kmieciński
    od 2012: Przyjaciółki – jako Dagmar Balicki
    2012: Komisarz Alex – jako Michał (odc. 19)
    2012: Prawo Agaty – jako Mikołaj (odc. 22)
    2012: Czas honoru – jako żołnierz w szpitalu (odc. 60–61)
    2016: Singielka – jako Łukasz Gradowski (odc. 88–90, 95)
    Od 2016: O mnie się nie martw – jako mecenas Paweł Radecki

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: