Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Elżbieta Romanowska

Elżbieta Romanowska

Elżbieta Romanowska (ur. 4 czerwca 1983 w Głogowie) – polska aktorka telewizyjna i teatralna, absolwentka Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej we Wrocławiu (2007).

Kariera

W latach 1999–2001 występowała w musicalach wystawianych przez Operę na Zamku w Szczecinie w roli Velmy w West Side Story w reż. Leszka Czarnoty oraz w Musical Show Melodie Broadwayu w reż. Barry’ego Solone. Grała w gdyńskim teatrze muzycznym w Jesus Christ Superstar (reż. Maciej Korwin, 2002) i w Pułapce w Teatrze Juliusza Słowacki w Krakowie (reż. Krzysztof Babicki, 2006). Wzięła udział w spektaklu Opherafolia, który miał premierę na 27 Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu. We wrocławskim Teatrze Współczesnym zagrała Rowan w Małym kominiarczyku (reż. Jerzy Bielunas, 2005). Do 2015 pracowała w teatrze muzycznym Capitol we Wrocławiu. Współpracowała też z Teatrem Współczesnym we Wrocławiu, Teatrem Piosenki we Wrocławiu, Teatrem im. Juliusza Słowackiego w Krakowie.
W 2008 roku wzięła udział w czwartej edycji programu Jak oni śpiewają, w której zajęła ostatecznie szóste miejsce. W 2016 roku prowadziła drugi sezon programu Grzeszki na widelcu. Od 4 marca do 13 maja tego samego roku brała udział w piątej edycji programu Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami transmitowanego w telewizji Polsat. Jej partnerem był Rafał Maserak, z którym zajęła ostatecznie drugie miejsce w finale. W 2016 była nominowana do zdobycia statuetki w kategorii „Nadzieja Plejady” podczas Wielkiej Gali Gwiazd Plejady.

Filmografia

2002: Samo Życie – kelnerka (odc. 88)
2003: Na Wspólnej – Pamela (odc. 20-22, 26-28, 31)
2003: Biwak (etiuda szkolna) – Kaśka
2004: Pierwsza miłość – pielęgniarka w gminnym ośrodku zdrowia w Wadlewie (odc. 52)
2006: Na dobre i na złe – Beata Osiak (odc. 276, 278)
2007: Twarzą w twarz – strażniczka (odc. 6-8)
2007: Sex FM – Marzanna Bułecka (odc. 3_2)
2008-2016: Ranczo – Jolanta Pietrek
2008: Ojciec Mateusz – Anna, narzeczona Paszyńskiego (odc. 11)
2008: Mała wielka miłość – Marzena
2008: Glina – Lidia Górska, koleżanka Justyny
2009: BrzydUla – Aldona Turek, siostra Adama
2009: Zgorszenie publiczne – Motylek, siostrzenica Lucy
2009: Zero – obsada aktorska
2009: M jak miłość – ciężarna Bogusia (odc. 691-692, 695-696)
2009: Do wesela się zagoi – klientka
2010: Usta usta – policjantka Ela (odc. 1)
2010: Ratownicy – kelnerka Jadźka (odc. 1, 3, 5-6, 10, 12-13)
2010: Licencja na wychowanie – Kasia (odc. 10)
2010: Ciacho – pielęgniarka
2011: Świat według Kiepskich – Luśka (odc. 374)
2011: Przepis na życie – nauczycielka wf-u (odc. 21)
2011: Och, Karol 2 – puszysta kobieta
2011: Jak się pozbyć cellulitu – żona Krystiana
2011: Baby są jakieś inne – strażniczka przyrody
2011: 1920 Bitwa warszawska – gwałcona dojarka
2012: Reguły gry – panna młoda (odc. 12)
2012: Prawo Agaty – Maja Lipiec (odc. 12)
2012: Pokłosie – barmanka w lokalu
2012: Ja to mam szczęście! – Paula, dziewczyna Tadeusza (odc. 13)
2012: Hotel 52 – Hanna, kandydatka wyzywająca
2012: Dzień kobiet – Monia
2012: Piąty Stadion – kobieta (odc. 35)
2012: Prawdziwe życie – Katarzyna Domaszewska (odc. 4)
2013: Ojciec Mateusz – Marta Góralska, żona Wiktora (odc. 118)
2013: 2XL – Agata Dec
2014: Słodkie życie – Klara, partnerka Jurka (odc. 1-2, 9, 11, 13)
2014: Sama słodycz – Danuta, uczestniczka randki w ciemno (odc. 1)
2015: Świat według Kiepskich – kobieta w maglu (odc. 460)
od 2015: Pierwsza miłość – Karolina Kazan-Krojewicz
2016: Wspomnienie lata – matka Kuby
2016: Ojciec Mateusz – Sylwia Śliwiak (odc. 208)
2016: Na dobre i na złe – Pola (odc. 649)
2016-2017: Barwy szczęścia – Aldona, żona Borysa
2017: Porady na zdrady – Ilona, uczestniczka warsztatów
od 2017: W rytmie serca – recepcjonistka Ewa

Polski dubbing

2014: Noc w muzeum: Tajemnica grobowca – Tilly
2016: Kung Fu Panda 3 – Mei Mei

źródło: wikipedia

 

Na deskach teatru WojArt zagrała w: