Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Andrzej Deskur

Andrzej Deskur

Andrzej Deskur (ur. 28 maja 1972 w Warszawie) – polski aktor teatralny, filmowy i serialowy.

Życiorys

Jest wnukiem (po matce) prof. Stefana Swieżawskiego i bratankiem kardynała Andrzeja Deskura.
Urodził się w Warszawie, po kilku miesiącach jego rodzina przeprowadziła się do Krakowa.
W 1997 ukończył PWST w Krakowie, później grywał przeważnie na scenie Teatru Ludowego.

Kariera

Po przeprowadzce do Warszawy w 2006 zaczął grać w serialach telewizyjnych, co przyniosło mu rozpoznawalność. Występował na scenach krakowskich (Teatr Ludowy),
warszawskich (m.in. Polonia, Bajka, Capitol) oraz francuskich (Comédie-Française).
Grał w wielu filmach (m.in. Ryś, D.I.L) oraz serialach telewizyjnych (np. Na Wspólnej - jako Piotr Mierzejewski, Majka - jako Wiktor Olszewski,
Galeria - jako Jerzy Kossowski).

7 marca 2009 wziął udział w piątej edycji programu telewizji Polsat Jak oni śpiewają. Zajął ostatnie, czternaste miejsce, odpadając w drugim odcinku.
Od 5 września do 10 października 2010 występował w dwunastej edycji programu TVN Taniec z gwiazdami[2]. Jego partnerką taneczną była Katarzyna Krupa,
z którą zajął dziewiąte miejsce, odpadając w szóstym odcinku.

Życie prywatne

Z byłą żoną Beatą Nowak ma dwie córki, Helenę i Antoninę. Z obecną żoną Tomiłą (z d. Łojewską) ma córkę Hannę (ur. 26 grudnia 2015) i syna Tomasza (ur. 18 kwietnia 2018).

Filmografia

    1994: Spis cudzołożnic
    1997: Brat naszego Boga − jako Adam Chmielowski w młodości
    1997: Sława i chwała − jako Alo Biliński, syn Marii (odc. 5-7)
    1997: Bar Atlantic − jako Leszek "Guru" (odc. 3, 4, 10 i 11)
    1997: Opowieści weekendowe: Linia opóźniająca − jako dźwiękowiec
    1997-2014: Klan − jako Stefan Kalemba
    1999: Wszyscy moi bliscy − jako Robert, mąż Jadwigi
    2000-2005: Na dobre i na złe − jako Jan, kuzyn Grażyny (odc. 15); Marcin Krawczyński (odc. 235 i 237)
    2001: Marszałek Piłsudski − jako Zesłaniec (odc. 1)
    2001: Zostać miss − jako Michael
    2001-2002: Marzenia do spełnienia − jako Andrzej Pawelczyk, brat Marcina
    2002-2006: Samo Życie − jako Marcin Mikołajczyk
    2002: D.I.L. − jako Lukado
    2004: Kryminalni − jako Kamil Rudzki (odc. 11)
    2004: Aryjska para − jako strażnik w pociągu
    2004: Pensjonat pod Różą − jako Waldek (odc. 30)
    2004: Karol. Człowiek, który został papieżem − jako ksiądz Stanisław Dziwisz
    2004-2014: Pierwsza miłość − jako Wiktor Lehman
    2005: Zakochany Anioł − jako Zakonnik
    2005: Wiedźmy − jako nauczyciel Stanisław (odc. 11)
    2005-2006: Plebania − jako ksiądz Paweł (odc. 648, 650-652)
    2005-2006: Niania − jako reżyser (odc. 2); Robert (odc. 60)
    2005: Świat według Kiepskich − jako poeta Ingmar Rabarbar (odc. 244)
    2005-2007: Magda M. − jako adwokat Pacuła
    2006-2007: Na Wspólnej − jako Piotr Mierzejewski
    2006: Fałszerze – powrót Sfory − jako oficer ABW (odc. 9-11)
    2006-2007: Fala zbrodni − jako Adam Mątwa z ABW
    2006-2007: Pogoda na piątek − jako Leszek, wspólnik Marcina
    2006: Będziesz moja − jako Krzysztof, mąż Marty
    2007: Łódka − jako Jacek
    2007: Ryś − jako Kotel, asystent Ochódzkiego w sejmie
    2007: Regina − jako reporter Rafał Radwan
    2008: Na kocią łapę − jako Radek Lewański, producent show
    2008-2012: Ojciec Mateusz − jako dr Wiesław Nowak (odc. 2); Krystian (odc. 102)
    2008: Trzeci oficer − jako ambasador Francji (odc. 4 i 13)
    2008: Faceci do wzięcia (odc. 61)
    2009: Generał Nil − jako prokurator
    2009: Rewers − jako ubek w wydawnictwie
    2010: Majka − jako Wiktor Olszewski, kuzyn Michała, architekt w firmie "Panorama Projekt"
    2011-2013: Hotel 52 − jako Maciej Hajdar (odc. 47); oburzony gość (odc. 88)
    2011: Czas honoru − jako kierownik Osmańskiej (odc. 45-47)
    2011: Wiadomości z drugiej ręki − jako Krokiet
    2011: 80 milionów − jako Cheval, francuski dziennikarz
    2011-2012: Galeria − jako Jerzy Kossowski
    2012: Julia − jako Błażej, menadżer Piotra Karwańskiego
    2012: Paradoks − jako Adam Pisarczyk (odc. 1)
    2013: Piąty Stadion − jako Czarnogórzec (odc. 74)
    2013: Prawo Agaty − jako pełnomocnik ZUS-u (odc. 39)
    2013: Drogówka − jako Pawlak
    2013: Bez tajemnic − jako ksiądz Artur (seria III, odc. 29)
    2014: Obywatel
    2013-2014: Pierwsza miłość – jako Wiktor Lehman
    2014: Komisarz Alex − jako Konrad Błach vel Horn (odc. 58)
    2014: Baron24 − jako burmistrz (odc. 6)
    2014: Lekarze − jako lekarz SOR
    2016: Ojciec Mateusz (odc. 191)
    od 2017: Druga szansa – jako Mokrzycki
    2018: Korona królów – jako Jarosław Bogoria

Polski dubbing

    2008: Wyspa Totalnej Porażki jako Tyler
    2009: Plan Totalnej Porażki jako Tyler

źródło: wikipedia

 

Na deskach teatru WojArt zagrał w: