Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Zbigniew  Zamachowski

Zbigniew Zamachowski

Zbigniew Zamachowski (ur. 17 lipca 1961 w Brzezinach) – polski aktor filmowy i teatralny, kompozytor muzyki do etiud filmowych oraz autor muzyki i tekstów piosenek, które sam wykonuje.

Życiorys

Urodził się w Brzezinach koło Łodzi. Jest absolwentem technikum i szkoły muzycznej. W filmie debiutował w 1981 roku rolą w Wielkiej majówce Krzysztofa Rogulskiego. W teatrze debiutował w grudniu 1983. Dwa lata później otrzymał nagrodę za rolę Pianisty w przedstawieniu „Syn marnotrawny” (Łódź – III OPSDST). W tym samym roku ukończył studia na Wydziale Aktorskim PWSFTiT w Łodzi. Jest laureatem Nagrody im. Stanisława Wyspiańskiego I stopnia za osiągnięcia aktorskie w teatrze i filmie oraz Nagrody im. Aleksandra Zelwerowicza – przyznawanej przez redakcję miesięcznika „Teatr” – za sezon 1992/1993, za rolę Wojnickiego w „Wujaszku Wani” Antona Czechowa w Teatrze Studio w Warszawie i tytułową w „Płatonowie” Antona Czechowa w Teatrze TV.
Jest laureatem licznych nagród krajowych (m.in. Wiktory '93 '96 i '97, Złota Kaczka '93 oraz dyplom mistrzowski – Nagroda im. prof. Aleksandra Bardiniego na XVIII Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu) i międzynarodowych. Dwukrotnie otrzymał nagrodę za pierwszoplanową rolę męską na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych.
 latach 1985–1997 występował w Teatrze Studio w Warszawie, od 1997 jest aktorem Teatru Narodowego. Występował gościnnie również na deskach Teatru Scena Prezentacje w Warszawie.
Aktor jest również wykładowcą piosenki aktorskiej w warszawskiej Akademii Teatralnej. Od kwietnia 2008 roku jest Członkiem Rady Fundacji Centrum Twórczości Narodowej.
Został członkiem komitetu poparcia Bronisława Komorowskiego przed przyspieszonymi wyborami prezydenckimi 2010.
Jest honorowym mieszkańcem Brzezin. Ma swoją gwiazdę przed Szkołą Podstawową nr 2 w Brzezinach.
W 2012 roku zasiadł w jury II edycji programu rozrywkowego TVP2 – „Bitwy na głosy”. Od kwietnia do października 2013 razem z Moniką Richardson prowadził piątkowe wydania porannego programu TVP2 – „Pytanie na śniadanie”.

Życie prywatne

Pierwszą żoną aktora była Anna Komornicka, a drugą Aleksandra Justa, z którą ma czwórkę dzieci: Marię (ur. 1994), Antoniego (ur. 1997), Tadeusza (ur. 1999) i Bronisławę (ur. 2001). 3 maja 2014 ożenił się z Moniką Richardson, która przyjęła nazwisko aktora (Monika Zamachowska). W wolnym czasie grywa w piłkę nożną, tenisa lub golfa.

Filmografia
Jako kompozytor

    1987: Ludożerca

Jako aktor

    1981:
        Wielka majówka jako Rysiek
    1982:
        Popielec jako Latac
    1983:
        Oko w oko
    1984:
        Rycerze i rabusie jako młody jurysta
        Kuracja
        Domokrążca
    1985:
        Mosty nieznane
        Dach nad głową
    1986:
        Pierścień i róża jako książę Bulbo
        Zmiennicy jako brat Henia
        Ucieczka jako chłopak
        Boczny tor jako Marek
        Prywatne śledztwo jako robotnik w ciężarówce
    1987:
        Zabij mnie glino jako Seweryn
        Zad wielkiego wieloryba jako Wiciu
        Ludożerca jako król
    1988:
        Niezwykła podróż Baltazara Kobera jako Mathias
        Dotknięci jako Piotr
        Dekalog X jako Artur
        Biesy (Les Possédés) jako Liamszyn
        Mistrz i Małgorzata jako Behemot/Riuchin
    1989:
        Bal na dworcu w Koluszkach jako Andrzej Roszak
        Kto zabił moją mamę?
        Sztuka kochania jako doktor Zebro
    1990:
        Ucieczka z kina „Wolność” jako asystent cenzora
        Korczak jako Szulc
        Seszele jako Stefek
        Plus minus nieskończoność
    1991:
        Ferdydurke (30 Door Key) jako parobek
        Tak tak jako Marek
    1992:
        Naprawdę krótki film o miłości, zabijaniu i jeszcze jednym przykazaniu jako Zbyszek
        Sauna jako Jussi
    1993:
        Trzy kolory. Niebieski
        Na czarno (Le clandestin)
        Straszny sen Dzidziusia Górkiewicza jako inżynier Werter
        Taranthriller jako portier
        Trzy kolory. Biały jako Karol
    1994:
        Zawrócony jako Tomasz Siwek
        Trzy kolory. Czerwony jako Karol
    1995:
        Pułkownik Kwiatkowski jako Dudek
        Pestka jako dramaturg
    1996:
        Odwiedź mnie we śnie jako Janusz
        Opowieść o Józefie Szwejku i jego najjaśniejszej epoce jako porucznik Dub
    1997:
        Sława i chwała jako Franciszek Gołąbek
        Kochaj i rób co chcesz jako Ryszka
        Darmozjad polski jako Szwed
        Szczęśliwego Nowego Jorku jako Potejto
        Słoneczny zegar (dubbing)
        Pułapka jako „Bobek”
    1998:
        23 (23 – Nichts ist so wie es scheint) jako Sergej
        Demony wojny według Goi jako Houdini
        13 posterunek jako dróżnik
    1999:
        Sto minut wakacji jako operator „Pigi”, kolega taty Piotrka
        Ogniem i mieczem jako Michał Wołodyjowski
        Przygody dobrego wojaka Szwejka jako podporucznik Dub
        Pierwszy milion (serial) jako policjant Rafał
    2000:
        Weiser jako Kołota
        Nar nettene blir lange
        Pierwszy milion jako policjant Rafał „Teflon”
        Dowód życia (Proof of Life) jako kierowca Terry’ego w Czeczenii
        Prymas. Trzy lata z tysiąca jako ksiądz Stanisław Skorodecki
    2001:
        Lightmaker jako Rumo Ranieri
        Wiedźmin jako Jaskier
        Stacja jako Dymecki
        Cześć Tereska jako Edek
    2002:
        Pianista jako klient sprawdzający złote monety
        Wiedźmin jako Jaskier
    2003:
        Zróbmy sobie wnuka jako Gustaw Mytnik
        Ciało jako Dizel
        Marcinelle jako Delanoi
        Zmruż oczy jako Jasiek
        Światła (Lichter) jako Antoni
        Rodzinka jako Przemysław Przepiórka
        Bao-Bab, czyli zielono mi jako bosman Tomasz Cumel
        Żurek jako Matuszek
        Polana pośród brzeziny (La petite prairie aux bouleaux) jako Gutek
        Defekt jako jasnowidz Walczak
    2005:
        Wróżby kumaka jako ksiądz Bieroński
        Czas surferów jako Klama
        Skazany na bluesa jako pan Henio
        Diabeł jako kumpel Franka
        Niania odc.18 jako Jakub, kierowca Joanny
    2006:
        Przybyli ułani jako Marian
        Dublerzy jako Stanisław Góraj
        Dublerzy (serial) jako Stanisław Góraj
        Nadzieja jako Sopel, inspektor policji
    2008:
        Wichry Kołymy (Within the Whirlwind) jako strażnik
        Boisko bezdomnych jako dziennikarz sportowy Andrzej Zakrzewski
    2009:
        Randka w ciemno jako kamerzysta
        Projekt dziecko, czyli ojciec potrzebny od zaraz jako Piotr
        Naznaczony jako Aleksander Drawski (odcinek 6)
        Operacja Dunaj jako kapitan Czesław Grążel
        Popiełuszko. Wolność jest w nas jako Ireneusz
        Fundacja Kultura jako pan Marek, prezes Fundacji Kultura
        Popiełuszko. Wolność jest w nas (serial) jako Ireneusz (2009–2013)
    2010:
        Święta krowa jako Bogdan
    2012:
        Pokłosie jako policjant
        Do dzwonka Cafe jako tata Zbycha
    2013:
        Wałęsa. Człowiek z nadziei jako Nawiślak
        Stacja Warszawa jako Dariusz
        Biegnij, chłopcze, biegnij (Lauf, Junge, lauf) jako Hersch Fridman, ojciec Srulika
        Gabriel jako ojciec
    2014:
        Bogowie jako Stanisław Pasyk
        Jack Strong jako pułkownik Gendera
        Kochanie, chyba cię zabiłem jako Jan Pokojski
        Ojciec Mateusz jako ksiądz Antoni Waluś
        Na dobre i na złe jako Jarosław Górski
    2015:
        Persona non grata jako Ganor
        Droga do Rzymu jako kardynał
        7 rzeczy, których nie wiecie o facetach jako Ricky
    2016:
        Kolekcja sukienek jako Sokrates
        True Crimes
    od 2017:
        W rytmie serca jako Bogdan Gancarz (od odcinka 6)
    2018
        Wiedźmin- Pół Wieku Poezji Później jako Jaskier

Polski dubbing

    1994: Prowincjonalne życie jako Max
    1994: Brzdąc w opałach jako ojciec
    1999: Stuart Malutki jako Stuart
    2001: Shrek jako Shrek
    2002: Lilo i Stich jako Stich
    2002: Stuart Malutki 2 jako Stuart Malutki
    2003: Nawiedzony dwór jako Jim
    2003: Shrek 3-D jako Shrek
    2003: Stich: Misja jako Stich
    2003: Fałszywa dwunastka jako Tom Baker
    2004: Shrek 2 jako Shrek
    2005: Jan Paweł II jako Stanisław Dziwisz
    2006: Karol. Papież, który pozostał człowiekiem jako Don Thomas
    2006: Garfield 2 jako Garfield
    2007: Pada Shrek jako Shrek
    2007: Ratatuj jako Remy
    2007: Shrek Trzeci jako Shrek
    2009: Esterhazy jako ojciec polskiej rodziny
    2010: Shrek ma wielkie oczy jako Shrek
    2010: Podróże Guliwera jako Guliwer
    2010: Shrek Forever jako Shrek
    2011: Miś Yogi jako Bubu
    2012: Muminki w pogoni za kometą jako narrator
    2014: Wielka Szóstka jako Baymax

Teatr Telewizji

    1999: Randka z diabłem jako Wiesio
    2007: Kryptonim Gracz (scen. i reż. Agnieszka Lipiec-Wróblewska) jako szermierz Jerzy Pawłowski
    2010: Czarnobyl. Cztery dni w kwietniu jako Zbigniew Jaworowski
    2014: Rewizor jako Piotr Iwanowicz Dobczyński
    2015: Zaręczyny jako Henryk

Dyskografia

    2009: Grzegorz Turnau, Do zobaczenia – duet w utworze „Naprawdę nie dzieje się nic”
    2011: Grupa MoCarta, Zamach na Mocarta

Skomponowane piosenki

    „Kocham cię, idioto” (słowa Zenon Laskowik, z repertuaru Ady Biedrzyńskiej)

Odznaczenia

    Krzyż Kawalerski Orderu Odrodzenia Polski (2015)[2]
    Srebrny Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis” (2015)[3]
    Złoty Krzyż Zasługi (2005)[4]
    Odznaka Zasłużony Działacz Kultury (1996)

Nagrody

    Nagroda indywidualna i nagroda dziennikarzy na III Ogólnopolskim Przeglądzie Spektakli Dyplomowych Szkól Teatralnych za rolę pianisty w spektaklu Syn marnotrawny Stanisława Trembeckiego w reż. Adama Hanuszkiewicza w PWSFTViT w Łodzi (1985)
    Nagroda na V Festiwalu „Młode kino polskie '87” w Gdańsku za kreacje aktorskie w filmach Ludożercy w reż. Łukasza Wylężałka i Zad wielkiego wieloryba w reż. Mariusza Trelińskiego (1988)
    Nagroda im. Zbyszka Cybulskiego za role: Piotra w filmie Dotknięci), Seweryna w Zabij mnie, glino, Króla w filmie Ludożerca oraz Wicia w filmie Zad wielkiego wieloryba i Artura Janickiego w Dekalogu (1989)
    Nagroda Artystyczna Młodych im. Stanisława Wyspiańskiego I stopnia za osiągnięcia aktorskie w teatrze, filmie i na estradzie (1989)
    Nagroda Akademii Telewizyjnej „Wiktor” – trzykrotnie (1992, 1993, 1997)
    Metronom'92 – nagroda redakcji „Sztandaru Młodych” za przedstawienie Big Zbig Show (1993)
    Nagroda im. Aleksandra Zelwerowicza za rolę Wojnickiego w Wujaszku Wani w Teatrze Studio w Warszawie i rolę tytułową w Płatonowie Antoniego Czechowa w Teatrze Telewizji
    Nagroda na XIX Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych za rolę Tomasza w filmie Zawrócony w reż. Kazimierza Kutza (1994)
    Złota Kaczka – nagroda przyznawana przez miesięcznik „Film” (1995)
    Nagroda im. prof. Aleksandra Bardiniego na XVIII Przeglądzie Piosenki Aktorskiej we Wrocławiu (1997)
    Polska Nagroda Filmowa „Orzeł” w kategorii najlepsza rola męska za rolę Edzia w filmie Cześć Tereska w reż. Roberta Glińskiego (2002)
    Złota Kaczka – nagroda czytelników miesięcznika „Film” za rolę Edzia w filmie Cześć Tereska i rolę Dymeckiego, właściciela stacji w filmie Stacja (2002)
    Polska Nagroda Filmowa „Orzeł” za rolę Jaśka w filmie Zmruż oczy (2004)
    Nagroda na XXXI Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych za rolę w filmie Przybyli ułani w reż. Sylwestra Chęcińskiego (2006)
    Nagroda na VI Festiwalu Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji „Dwa teatry” w Sopocie za rolę Onego II w spektaklu Piaskownica Michała Walczaka (2006)
    Statuetka „Przyjaciel Zaczarowanego Ptaszka” na Festiwal Piosenki Zaczarowanej w Krakowie – nagroda dla przyjaciela ogólnopolskiego festiwalu dla osób niepełnosprawnych uzdolnionych wokalnie (2006)
    Nagroda na VIII Festiwalu Teatru Polskiego Radia i Teatru Telewizji „Dwa teatry” w Sopocie za rolę Roberta w spektaklu Ballada o kluczu w reż. Waldemara Krzystka (2008)


źródło: wikipedia

 

 

Na deskach teatru WojArt zagrał w: