Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Wojciech Solarz

Wojciech Solarz

Wojciech Solarz (ur. 13 kwietnia 1979) – polski aktor teatralny i filmowy.

Życiorys
Jest absolwentem Akademii Teatralnej z Warszawy (2002). 24 lutego 2001 r. miał miejsce jego debiut teatralny na scenie stołecznego Teatr Ochoty
(tytułowa rola w Hamlecie, Shakespeare’a). W latach 2003–2004 był aktorem Teatru Ateneum w Warszawie, a od 1 września 2004 gra na deskach Teatru Narodowego;
występuje także w Kabarecie na Koniec Świata.

Filmografia

Filmy

    2004 – Teraz ja jako sąsiad Hanki i Pawła
    2005 – Solidarność, Solidarność... (nowela Wielki Wóz) jako Włodek
    2005 – Oda do radości (nowela Warszawa) jako selekcjoner Darek
    2006 – Jasminum jako Brat furtian
    2006 – Strajk (niem. Strajk – Die Heldin von Danzig) jako Krystian
    2006 – Tylko mnie kochaj jako Romeo
    2007 – U Pana Boga w ogródku jako Marian Cielęcki
    2009 – U Pana Boga za miedzą jako Marian Cielęcki
    2009 – Popiełuszko. Wolność jest w nas jako Florian
    2009 – Kochaj i tańcz jako Kuba
    2009 – Nigdy nie mów nigdy jako Radosław Suski
    2010 – Śniadanie do łóżka jako Bartek
    2011 – 1920 Bitwa warszawska jako Samuel
    2011 – 80 milionów jako Staszek
    2013 – Wałęsa. Człowiek z nadziei jako opozycjonista
    2014 – Fotograf jako reporter
    2014 – Bogowie jako anestezjolog
    2016 – Bodo film jako Konrad Tom, mąż Zuli
    2020 - Misz-Masz czyli Kogel Mogel 3 jako sierżant Tadeusz

Seriale

    2004 – Na dobre i na złe jako Maciek „Magnus” (odc. 179)
    2004 – Camera Café jako sprzedawca bębnów (odc. 28)
    2004–2005 – Oficer jako Jacek „Junior” Kruszyński, przyrodni brat Kruszona (odc. 2-6, 8, 9, 12)
    2008 – U Pana Boga w ogródku jako Marian Cielęcki
    2010 – Sprawiedliwi jako Stefan Kowalski
    2012 – Prawo Agaty jako Tomasz Wolny (gościnnie)
    2012 – Paradoks jako instruktor Marcin (odc. 10)
    2013 – Czas honoru jako partyzant, członek oddziału Władka (odc. 68)
    2013 – Ojciec Mateusz jako Pietrasiak vel „ksiądz” Jan Sitarek (odc. 114 „Zbrodnia na pierwszą stronę”)
    2014 – O mnie się nie martw jako Wojtek, przyjaciel Krzysztofa
    2015 – Nie rób scen jako Rafał, mąż Anki
    2016 - Bodo jako Konrad Tom, mąż Zuli (odc. 6-13)
    2017 – Na dobre i na złe jako pacjent Brunon
    od 2018 – Barwy szczęścia jako Rafał Zaborski
    2021 – Sexify jako doktor Krynicki
    2021 – Ojciec Mateusz jako Olo (odc. 320 "Spadek")

Dubbing

    2001–2006 – Liga Sprawiedliwych (ang. Justice League)
    2004 – Scooby Doo i potwór z Loch Ness jako Collin
    2005 – Bionicle 3: W sieci mroku jako Toa Nuju
    2006 – ŌBAN Star Racers
    2009 – Fanboy i Chum Chum jako Zygmunt Mag
    2012 – Level Up jako Dante

źródło: wikipedia

 

Na deskach teatru WojArt zagrał w:

Zobacz profil WojArt na Instagram Zobacz profil WojArt na Instagram