Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Sebastian Cybulski

Sebastian Cybulski

Sebastian Cybulski (ur. 29 listopada 1982) – polski aktor filmowy, teatralny, dubbingowy i telewizyjny,
producent teatralny oraz pedagog.

Wczesne lata

W dzieciństwie należał do zespołu Fasolki. Występował również w dziecięcym programie telewizyjnym Tik-Tak.
Jest absolwentem III Liceum Ogólnokształcącego im. gen. Józefa Sowińskiego w Warszawie.
W latach 2001–2003 uczył się w Prywatnej Szkole Haliny i Jana Machulskich w Warszawie.
Jednocześnie rozpoczął studia na Wydziale Inżynierii Chemicznej i Procesowej Politechnice Warszawskiej, które przerwał w 2002, by rozpocząć naukę na Wydziale Aktorskim PWSFTviT w Łodzi.
Po ukończeniu studiów w 2007 podjął Podyplomowe Studia Menedżerskie dla Twórców, Artystów i Animatorów Kultury na Uniwersytecie Warszawskim.

Kariera

W teatrze debiutował w 2002 rolą Krzyśka w sztuce Radosława Figury Gry Adama w Teatrze Stara ProchOFFnia w Warszawie.
Współpracuje z wieloma warszawskimi teatrami, takimi jak Scena Prezentacje (od 2007), Kwadrat (od 2008), Konsekwentny (od 2011),
Teatr „Polonia”/Och-Teatr (od 2012), WARSawy (od 2013), Komedia (od 2014), Kamienica (od 2015) i Klub Komediowy w Warszawie (od 2017),
jak również z Teatrem Powszechnym w Radomiu, Teatr Dramatyczny im. Aleksandra Węgierki w Białymstoku, Teatrem Old Timers Garage w Katowicach (od 2013) i Teatrem Śląskim w Katowicach (od 2015).
Ponadto współpracował ze stołecznymi teatrami, takimi jak Teatr TrzyRzecze (2016-2017), Capitol (2014–2015), Druga Strefa (2008–2014) czy Powszechnym (2008–2010),
a także z Teatrem Polskim w Poznaniu (2008–2015).

W 2020 roku zagrał Ernesta Thorna, wielkiego magika w ukraińskim filmie Viddana (pol. Oddana albo Zniewolona: Felix Austria), mającym premierę w styczniu 2020[1].

Od 2015 roku rozpoczął edukowanie w dziedznie aktorstwa: współpracuje jako wykładowca z Szkołą Aktorską Haliny i Jana Machulskich przy PO ASSITEJ w Warszawie oraz od 2019 roku z Warszawskim Studium Aktorskim w Warszawie.

Role teatralne

    2002: Gry Adama, R. Figura, jako Krzysiek (reż. R. Figura) – Teatr Stara ProchOFFnia w Warszawie
    2006: Pajęcza sieć, A. Christie, jako Jerremy Warender (reż. A. Konieczna) – Teatr Studyjny PWSFTviT w Łodzi
    2007: Bobok, F. Dostojewski, jako Siemion Ardalionowicz, Platon (reż. G. Lifanov) – Teatr Studyjny PWSFTviT w Łodzi
    2007: Świętoszek, Molier, jako Walery (reż. M. Staszczak) – Teatr Studyjny PWSFTviT w Łodzi
    2007: Karton, Jean-Michel Clément, jako Lorenzo (reż. R. Szejd) – Teatr Scena Prezentacje w Warszawie
    2008: Proca, N. Kolada, jako Anton (reż. R. Szejd) – Teatr Scena Prezentacje w Warszawie
    2008: Bobok, F. Dostojewski, jako Siemion Ardalionowicz (reż. G. Lifanov) – Teatr Polski w Poznaniu
    2008: Przebudzenie wiosny, F. Wedekind, jako Ernest Robel (reż. H. Kaut-Howson) – Teatr Powszechny im. Z. Hubnera w Warszawie
    2008: Berek, M. Szczygielski, jako Wojtek (reż. A. Rozhin) – Teatr Kwadrat w Warszawie
    2009: Mistrz i Małgorzata, M. Bułhakow, jako Korowiow (reż. G. Lifanov) – Teatr Polski w Poznaniu
    2010: Mechaniczna Magdalena, A. Maleszka, jako profesor oraz Tarski (reż. S. Biraga) – Teatr Druga Strefa w Warszawie
    2011: Zaklęte rewiry, H. Worcell, jako Adaś (reż. A. Sajnuk) – Teatr WARSawy w Warszawie
    2012: Zbrodnia i kara, F. Dostojewski, jako Raskolnikow / Zamietow, Mikołka (reż. G. Lifanov) – Teatr Powszechny im. J. Kochanowskiego w Radomiu
    2012: Kopciuszek, J. Brzechwa, jako książę (reż. M. Ciunelis) – Teatr „Polonia” w Warszawie
    2012: Powietrze, B. Konstrat, jako Filip (reż. S. Biraga) – Teatr Druga Strefa w Warszawie
    2012: Wspomnienia polskie, W. Gombrowicz, jako Gombrowicz 7 (reż. M. Grabowski) – Teatr Powszechny im. J. Kochanowskiego w Radomiu
    2013: Szalone nożyczki, P. Pörtner, jako Antonio Wzięty (reż. P. Dąbrowski) – Teatr Dramatyczny im. A. Węgierki w Białymstoku
    2013: Kontrabanda na podstawie American Buffalo D. Mamet, jako Bob (reż. A. Sajnuk) – Teatr WARSawy w Warszawie
    2014: Open Chopin, jako Kuba (reż. R. Talarczyk) – Teatr Capitol w Warszawie / Teatr Śląski im. S. Wyspiańskiego w Katowicach
    2014: Pewniak, M. Pituch, jako Sławek Głodek (reż. J. Wons) – monodram – Teatr Old Timers Garage w Katowicach
    2014: Zagłada domu Usherów, A.E. Poe jako William (reż. A. Idczak) – Teatr SOHO w Warszawie
    2014: Jak na wulkanie, R. Hawdon, jako Louis (reż. T. Dutkiewicz) – Teatr Komedia w Warszawie
    2015: Miłość i Polityka, P. Sauville, jako Thibaut (reż. G. Chrapkiewicz) – Teatr Kamienica w Warszawie
    2015: Skąpiec. Work in progress, na podstawie „Skąpiec” Molier, jako Marianna (reż. A. Biernacki) – Scena Teatralna CKiS w Siedlcach
    2016: HAMLET #casting – spektakl multimedialny na podstawie „Hamlet” W. Shakespeare (reż. A. Król) w ramach Big Book Festival w Warszawie
    2016: Zbrodnia i kara, F. Dostojewski jako Porfiry Pietrowicz (reż. G. Lifanov) – Teatr Powszechny im. J. Kochanowskiego w Radomiu
    2016: 19 minut, J. Krasnowolski, autorski spektakl (reż. M. Krauze) – Teatr Druga Strefa w Warszawie
    2017: Rozkłady Jazdy, P. Zelenka, jako Stephen, Barney, Sebastian (reż. A. Biernacki) – Teatr Kamienica w Warszawie
    2017: Mam tak samo jak Ty, K. Dulkowski, jako ON (reż. K. Dulkowski) – Teatr TrzyRzecze w Warszawie
    2017: Fabularny Przewodnik po nieruchomości wolnostojącej, M. Sufin, B. Staryszak, jako Meldici, Duch Druh (reż. M. Sufin) – Klub Komediowy w Warszawie
    2017: CASTING. Poczekalnia, M. Kowalewski jako Waldemar (reż. J. Wons) - kantyna kulturalna
    2018: Milczenie, S. Stephenson jako Śledczy (reż. T. Dutkiewicz) - Teatr Komedia w Warszawie
    2020: Romeo i Julia, W. Shakespeare jako Tybalt (reż. J. Weisgerber) - Szekpir w parku

Teatr Telewizji

    1998: Książę Niezłomny jako młody żołnierz (reż. J. Krysiak)
    2008: Pseudonim Anoda jako funkcjonariusz MBP (ubek) (reż. M. Malec)
    2009: Tajny współpracownik jako ubek (reż. K. Lang)
    2016: Totus Tuus jako ksiądz Marian (reż. P. Woldan)
    2018: Prymas Hlond jako żołnierz polski (reż. P. Woldan)

Filmografia

Filmy

    1994: Panna z mokrą głową
    1998: Spona
    2007: Jutro idziemy do kina jako maturzysta (reż. M. Kwieciński)
    2011: Och, Karol 2 jako uczestnik konferencji (reż. P. Wereśniak)
    2012: Kanadyjskie sukienki jako Adam (reż. M. Michalski)
    2013: Świat Walerego jako Walery (reż. M. Kamiński)
    2014: First time jako On (reż. Łukasz Madziar)
    2014: Warsaw by night jako Anglik (reż. N. Koryncka-Gruz)
    2015: Przystanek do nieba jako Paweł (reż. M. Kamiński)
    2015: Kantor. Nigdy tu już nie powrócę jako Feliks Kon (reż. J. Hryniak)
    2016: Historia Roja jako Czesław Czaplicki „Ryś” (reż. J. Zalewski)
    2016: Finding WrocLove jako Jasiu Srebrnik (reż. D. Watin)
    2017: Draża – Czetnik. Legenda kresów (TVP Historia) jako Dragan Sotirović (reż. J. Oleszkowicz)
    2017: Za zdrowie słońca
    2020: Adwokat jako Grzegorz Szram (reż. Piotr P. Gołębiowski)
    2020: Viddana (ukr. Віддана) jako Ernest Thorn (reż. Ch. Sywołap)
    2020: Angel.A jako klucznik i głos złomiarza (reż. A. Nowak, H. Bąk)
    2021: Wybranice Bogów jako Prof. Antoni Zygmund (reż. T. Matuszczak)

Seriale

    2006: Fałszerze – powrót Sfory jako policjant
    2006: Magda M. jako Konrad Bilewski, kolega Mateusza Kopałki
    2006: Pierwsza miłość jako Seba, kolega Marysi Radosz
    2007: Na Wspólnej jako pacjent
    2007–2013: Barwy szczęścia jako Ksawery Rybiński
    2008: Teraz albo nigdy! jako kurier
    2008: Czas honoru jako student Piotr
    2011: Na dobre i na złe jako Duński
    2014: O mnie się nie martw jako ksiądz
    2016: Ojciec Mateusz jako Damian Krawicz
    2017: Komisarz Alex jako Jurek Staroń
    2017: Lekarze na start jako Tomasz Marczak (odc. 3-4, 6-9)
    2017: Drunk History. Pół litra historii jako Konsul, Nuncjusz Papieski
    2018: Na Wspólnej jako Cezary Turzyk (odc. 2619-2635)
    2018: Ojciec Mateusz jako Grzegorz Mróz (odc. 242)
    2018: W rytmie serca jako Fabian, mąż Pauliny i kochanek Moniki (odc. 17)
    2018: Polscy Szpiedzy 2 jako kpt. Jerzy Sumiński (odc. 7)
    2018: Kruk. Szepty słychać po zmroku
    2018: Ślad (odc. 22)
    2018: Drunk History. Pół litra historii jako:
        Profesor Akademii Noblowskiej (e01s02)
        Adolf Zuckor (e04s02)
        Józef Piłsudski (e06s02)
    2019: Na dobre i na złe jako Tomek, przyjaciel Lusi (odc. 739)
    2019: Młody Piłsudski jako Bronisław Piłsudski (odc. 1,2,13)
    2020: Echo serca jako przystojniak (odc. 38)
    2020: Przyjaciółki jako Olaf (odc. 182, 183, 184, 187)
    2020: Miasto długów jako Mateusz Sawicki (odc. 2-6, 10, 13-19, 23)

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w:

Zobacz profil WojArt na Instagram Zobacz profil WojArt na Instagram