Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Przemysław Sadowski

Przemysław Sadowski

Przemysław Sadowski (ur. 18 marca 1975 w Hajnówce) – polski aktor telewizyjny, teatralny i filmowy.

Życiorys

Urodził się w Hajnówce, ale wychowywał się w Białymstoku. Uczęszczał do szkoły muzycznej I stopnia, gra na fortepianie i gitarze. W 1999 ukończył studia na Wydziale Aktorskim Łódzkiej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera.

Kariera

Pod koniec studiów aktorskich, tj. 28 września 1997 roku zadebiutował na scenie rolą Elfa w szekspirowskim spektaklu Sen nocy letniej w Teatrze im. Stefana Jaracza w Łodzi, z którym związany był w latach 1997–1999. Występował potem w teatrach: Polskim w Szczecinie (2000) oraz warszawskich: Scena Prezentacje (2000, 2002–2004), Teatr Praga (2005) i Na Woli im. Tadeusza Łomnickiego (2006).
W 2000 roku wystąpił po raz pierwszy na dużym ekranie w czterech filmach: Syzyfowe prace (na podstawie powieści Stefana Żeromskiego), Pierwszy milion, Strefa ciszy i Enduro Bojz. Gościnnie brał udział w serialach, takich jak Więzy krwi (2001), Zostać miss (2001), Klan (2001–2002) i Na dobre i na złe (2002) oraz jako studencka miłość i adorator tytułowej bohaterki w serialu TVN Magda M. (2006). Od 2002 do 2010 grał rolę Kacpra Szpunara w serialu Polsatu Samo Życie.
W 2006 roku wziął udział w czwartej edycji programu Taniec z gwiazdami, transmitowanego w TVN. Jego partnerką taneczną była Ewa Szabatin, z którą zajął czwarte miejsce.

Życie prywatne

4 września 2004 roku ożenił się z aktorką Agnieszką Warchulską, z którą ma dwóch synów – Jana (ur. 2005) oraz Franciszka (ur. 2011). Z poprzedniego związku ma córkę Małgorzatę (ur. 1997).

Filmografia

filmy kinowe

    2000: Syzyfowe prace − jako asystent
    2000: Pierwszy milion − jako Jacek Berger-Kurczewski „Kurtz”
    2000: Strefa ciszy − jako Francuz
    2000: Enduro Bojz − jako Sowiet
    2001: Tam, gdzie żyją Eskimosi − jako dezerter
    2001: W pustyni i w puszczy − jako major
    2001: Reich − jako dealer narkotyków
    2002: Julia wraca do domu − jako ranny mężczyzna
    2004: Siedem grzechów popcooltury − jako Max
    2005: Tylko mnie kochaj − jako oficer policji
    2006: Londyńczyk − jako Jan Jasiński
    2008: Droga do raju − jako Mirek
    2010: Cisza − jako Tadeusz Brzozowski, nauczyciel geografii
    2010: Siedem minut − jako Piotr Winkler
    2012: Układ zamknięty − jako biznesmen Marek Stawski
    2012: Tajemnica Westerplatte − jako plutonowy Piotr Buder
    2013: Biegnij, chłopcze, biegnij − jako Grzegorz Kowalski

filmy TV

    2002: Polonaise − jako Maciek

seriale TV

    1998–2000: Syzyfowe prace − jako asystent
    1998: Mordziaki − jako policjant (odc. 8)
    1999: Pierwszy milion − jako Jacek Berger-Kurczewski „Kurtz”
    2001–2002: Klan − jako doktor Łukasz Kobielski, lekarz onkolog
    2001: Zostać miss − jako Artur „Arczi”
    2001: Więzy krwi − jako Łukasz Bronowicz, syn Józefa, leśnik
    2001: W pustyni i w puszczy − jako major
    2001: Na dobre i na złe − jako Piotr Michałowski (odc. 87)
    2002–2010: Samo Życie − jako Kacper Szpunar
    2003: Fala zbrodni − jako komisarz Błażej „Budrys” Kowal (OPZ)
    2004: Sublokatorzy − jako agent (odc. 1)
    2004–2005: Pensjonat pod Różą − jako Gabriel (odc. 3); Kacper, narzeczony Mai (odc. 64)
    2004: Bulionerzy − jako Damian Berger
    2006–2007: Magda M. − jako Filip Starski jako studencka miłość Magdy
    2006: Kryminalni − jako Artur Zimak, sąsiad Auguścików (odc. 46)
    2007: Ranczo − jako Arkadiusz Stolarkiewicz vel Jan Kowalski (odc. 22-24)
    2007: Niania − jako Paweł Walicki (odc. 67)
    2007: Determinator − jako Cezary Bogucki
    2008–2009: Londyńczycy − jako Darek
    2009: Naznaczony − jako Eryk, brat Mileny
    2010: Usta usta − jako Robert Langer
    2010–2012: Czas honoru − jako przedstawiciel Komendy Głównej ZWZ, szef Oddziału II KG ZWZ (odc. 39); Brodowicz (IV i V seria)
    2010: Duch w dom − jako Jurek (odc. 4)
    2011: Hotel 52 − jako Błażej, kolega Andrzeja
    2012: Prawo Agaty − jako Arkadiusz Jezierski (odc. 25)
    2012: Na krawędzi − Andrzej Czyż
    2012: Ja to mam szczęście! − jako Stefan, były mąż Joanny
    2012: Komisarz Alex − jako Artur Hoffer (odc. 24)
    2013: 2XL − jako Karol Zabawski, mąż Laury
    2014: Na krawędzi 2 − Andrzej Czyż
    2015: Uwikłani – jako Adam Bratkowski (odc. 2)
    2015–2016: Przyjaciółki – jako Leszek
    2017: Niania w wielkim mieście – jako Jacek Zaremba, psycholog dziecięcy

Dubbing

    2000: Głosy nocy
    2004: Garfield – Nermal
    2006: Za linią wroga II: Oś zła − komandor Hwang
    2006: Sposób na rekina − Troy/Ćwiek
    2007: Koń wodny: Legenda głębin − Lewis
    2008: Speed Racer – Inspektor Detector
    2008: Mass Effect – Kaidan Alenko
    2009: Dzieci Ireny Sendlerowej
    2011: Crysis 2 – Nathan Gould
    2014: Kapitan Ameryka: Zimowy żołnierz – Brock Rumlow/Crossbones
    2014: Dzwoneczek i tajemnica piratów – James
    2015: Ant-Man – Paxton

źródło: wikipedia