Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Piotr Machalica

Piotr Machalica

Nie jesteśmy agencją aktorską nie pośredniczymy w kontaktach z aktorami. 

Piotr Machalica (ur. 13 lutego 1955 w Pszczynie) – polski aktor teatralny i filmowy, wykonawca piosenki aktorskiej.

Życiorys

W 1981 ukończył warszawską PWST. Na ekranie zadebiutował w 1979. Obecnie gra w Teatrze Powszechnym w Warszawie.
Ponadto jest uznanym wykonawcą piosenki aktorskiej. Został nagrodzony m.in. na Krajowym Festiwalu Piosenki Polskiej w Opolu w 1986.
Śpiewa głównie piosenki Okudżawy i Brassensa.

Od 1 lipca 2006 do 2018 był dyrektorem artystycznym Teatru im. Mickiewicza w Częstochowie.

Życie prywatne

Rozwiedziony z Małgorzatą, mają dwoje dzieci. Wywodzi się z aktorskiej rodziny. Jego ojcem był Henryk Machalica.
Ma dwóch starszych braci bliźniaków: Krzysztofa,instruktora sportowego Zastalu Zielona Góra i Aleksandra,
aktora Poznańskiego Teatru Nowego

Odznaczenia i nagrody

    Odznaka „Zasłużony Działacz Kultury” (1997)
    Srebrny Medal „Zasłużony Kulturze Gloria Artis” (2005)

Filmografia

Aktor

    1979: Rycerz - jako mnich
    1980: Punkt widzenia - jako kolega Włodka
    1981: Najdłuższa wojna nowoczesnej Europy - jako Piotr Wawrzyniak (odc. 7-12)
    1981: Był jazz - jako kierownik domu kultury
    1983: Adopcja - jako sędzia
    1983: Sny i marzenia - jako Tomasz
    1984: 111 dni letargu - jako więzień w szpitalu
    1984: Ceremonia pogrzebowa - jako Jan
    1984: Idol - jako właściciel pokoju wynajmowanego przez Sołtana
    1984: Umarłem, aby żyć - jako więzień z celi Wójcika
    1985: Labirynt - jako Janusz
    1985: Medium - jako Gauleiter
    1985: Pan W. - jako magister
    1985: Rośliny trujące - jako mecenas Juliusz, brat Adama
    1985: Temida - jako Franciszek Fikus, współlokator Rumienia
    1986: Bohater roku - jako redaktor Tadeusz Odyniec
    1986: Maskarada - jako Włodzio
    1986: Trio - jako Janusz Jóźwiak
    1986: Weryfikacja - jako Olgierd
    1987: Anioł w szafie - jako aktor
    1987: Dorastanie - jako redaktor Zbigniew Kamiński (odc. 1, 3 i 6)
    1987: Łuk Erosa - jako Zdzich Miechowski
    1987: Zabij mnie glino - jako Popczyk
    1987: Bez grzechu - jako doktor Syski
    1988: Biesy - jako Maurycy
    1988: Błąd w rachunku - jako Tomasz Sokalski
    1988: Dekalog IX - jako Roman
    1988: Krótki film o miłości - jako Roman
    1988: Nowy Jork, czwarta rano - jako Wacek
    1988: Kapitał, czyli jak zrobić pieniądze w Polsce - jako Piotr Nowosad
    1988: Stan strachu - jako Byś
    1988: Sztuka kochania - jako Olgierd Pasikonik
    1990: Maria Curie - jako Jean Perrin
    1991: Panny i wdowy - jako doktor Piotr (odc. 2)
    1991: Panny i wdowy - jako doktor Piotr
    1991: Tak tak - jako Jan Miksiński
    1991: V. I. P. - jako Rafał
    1991–1993: Kuchnia polska - jako Henryk Kowalczyk
    1991: Kuchnia polska - jako Henryk Kowalczyk
    1992: 1968. Szczęśliwego Nowego Roku - jako Henryk Kowalczyk
    1992: Enak - jako Steve Good
    1992: Sauna - jako Milos
    1992: Smacznego telewizorku - jako ojciec
    1993: Polski crash - jako komisarz Radkowski
    1993: Trzy kolory. Biały - jako człowiek pod kantorem
    1995: Maszyna zmian - jako ojciec Mikołaja (odc. 4)
    1995: Nic śmiesznego - jako Miki
    1995: Pestka - jako Paweł
    1995: Sukces - jako Henryk Jakubowski
    1996: Bar Atlantic - jako Poznański
    1996: Maszyna zmian. Nowe przygody - jako tata Mikołaja (odc. 3)
    1996: Szamanka - jako ojciec Hanki
    1997: Pokój 107 - jako docent Bochniak
    1998: Ekstradycja 3 - jako generał Bogusław Góra
    1998: Siedlisko - jako Robert
    1998: Złoto dezerterów - jako porucznik Lotka
    1999: Ja, Malinowski - jako Artur Oziębło
    1999: Prawo ojca - jako Robert
    2000: Nieznana opowieść wigilijna - jako Skrudziak
    2000: Sukces - jako Henryk Jakubowski
    2000: 13 posterunek 2 - jako dyrektor szkoły (odc. 1, 20 i 26)
    2001: Na dobre i na złe - jako kardiochirurg Sam, przyjaciel Burskich (odc. 82-85)
    2001: Garderoba damska - jako Tadeusz Olszewski (odc. 7)
    2001: Kameleon - jako Leon Kamelski
    2001: Kameleon (serial) - jako Leon Kamelski
    2002: Dzień świra - jako psychoanalityk
    2002: Psie serce - jako Michał, mąż Ewy (odc. 5)
    2003–2004: Rodzinka - jako Jerzy Leszczyński
    2004: Męskie-żeńskie - jako ojciec Zosi (odc. 4)
    2004: Pensjonat pod Różą - jako Andrzej Ligęza (odc. 5)
    2005: Dom niespokojnej starości - jako doktor Maurycy Wiński
    2006: Niania - jako krytyk Wojciech Romanowski (odc. 24)
    2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami - jako lekarz
    2006–2007: Dwie strony medalu - jako kardiolog Gawlik (odc. 4, 5 i 86)
    2007: Świat według Kiepskich - jako nadprokurator Gnat (odc. 266)
    2007–2009: Złotopolscy - jako Chris Kamieniecki
    2008: Mała wielka miłość - jako ginekolog.
    2008: Mała wielka miłość - jako ginekolog (odc. 2)
    2008: Egzamin z życia - jako profesor Hronostaj, wykładowca Dominiki (odc. 101, 104 i 110)
    2010: 15 fotografii - jako Rudek
    2011: Komisarz Alex - jako Hubert Chowaniec (odc. 6)
    2011: Prosto w serce - jako Andrzej Biernat, ojciec Moniki
    2013: Stacja Warszawa jako szef Marcina
    2014: Mur jako lekarz
    2014: Great Brytania jako ojciec Magdy
    2016: Kochaj! jako mąż Sawy

Polski dubbing

    1995: Pociąg do wolności – jako Lion Feuchtwanger
    1998: Airline Tycoon
    2001: Psy i koty - jako Butch
    2005: Czerwony Kapturek – prawdziwa historia - jako Wilk
    2005: Opowieści z Narnii: Lew, Czarownica i stara szafa - jako Aslan
    2005: Kurczak Mały – jako Piotruś, Tata Obcy
    2006: Garfield 2 - jako książę
    2008: Małpy w kosmosie - jako Houston
    2008: Opowieści z Narnii: Książę Kaspian - jako Aslan
    2010: Opowieści z Narnii: Podróż Wędrowca do Świtu - jako Aslan
    2011: Crysis 2 - jako pułkownik Sherman Barclay
    2012: Dino mama – jako Diego
    2014: Samoloty 2 – jako Puławski

Oprawa muzyczna

    1989: Sztuka kochania – piosenka: W kieszeniach spodni noszę jazz
    1986: Na kłopoty... Bednarski – piosenka: Tres bien, sehr gut

Dyskografia
Dyskografia solowa

    2002: Portret muzyczny: Brassens i Okudżawa, Polskie Radio
    2012: Moje chmury płyną nisko, Rockers Publishing
    2015: Piaskownica, Mystic Production

Gościnnie

    2009: Terapia Jonasza – piosenki ze spektaklu, Luna Music

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: