Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Piotr  Adamczyk

Piotr Adamczyk

Piotr Aleksander Adamczyk (ur. 21 marca 1972 w Warszawie) – polski aktor teatralny, filmowy, telewizyjny i dubbingowy.

Życiorys

Absolwent XXX LO w Warszawie, PWST w Warszawie (1997). Na drugim roku studiów wyjechał do Londynu na stypendium do Brytyjsko-Amerykańskiej Akademii Teatralnej.
Tam w przedstawieniu dyplomowym zagrał tytułową rolę w Hamlecie (w języku angielskim). Od 1995 występował w Teatrze Współczesnym w Warszawie (Tango, Łgarz, Namiętna Kobieta
oraz gościnnie m.in. w Teatrze Polskim w Warszawie (Don Juan) i Teatrze Narodowym w Warszawie w przestawieniu Władza Nicka Deara („Ludwik XIV”). Zagrał także w języku włoskim w Emigrantach Sławomira Mrożka w teatrze Sala Uno w Rzymie.
Obecnie można go zobaczyć w teatrze IMKA w „Dziennikach” Witolda Gombrowicza.

Występował w filmach i serialach: Boża podszewka, Cwał, Sława i chwała. Zagrał tytułową rolę w filmie Jerzego Antczaka Chopin. Pragnienie miłości, która rozpoczęła jego karierę na dużym ekranie.
Wystąpił także w międzynarodowych koprodukcjach Karol. Człowiek, który został papieżem i Karol. Papież, który pozostał człowiekiem, gdzie zagrał Karola Wojtyłę.
Znane są także jego role w Teatrze Telewizji, m.in.: Ketchup Schroedera, Legenda o św. Antonim, Portret wenecki, Tango, Sprawa Stawrogina, Dwa teatry, Wniebowstąpienie i Wyzwolenie.
Trzykrotny laureat nagrody Telekamera w kategorii najlepszy aktor. W 2011 r. wyróżniono go za rolę w serialu „Przepis na Życie”.

Został członkiem komitetu poparcia Bronisława Komorowskiego przed przyspieszonymi wyborami prezydenckimi 2010.

11 kwietnia 2014 został odznaczony srebrnym medalem „Zasłużony Kulturze Gloria Artis”.

Filmografia

1991     Pogranicze w ogniu     
1995     Cwał
        Dwa światy     
1997     Boża podszewka     
        Brat naszego Boga     
        Sława i chwała     
1999     Egzekutor     
        Na plebanii w Wyszkowie 1920     
        Ja, Malinowski
        Wrota Europy     
2000     Prymas. Trzy lata z tysiąca     
        Przeprowadzki     lejtnant,
2001     Garderoba damska     
        Wszyscy święci
        Kariera Nikosia Dyzmy     
2003−2004     Na dobre i na złe     
2003     Through hell for Hitler     
        Ciało     
        Łowcy skór     
2004–2006     Pensjonat pod Różą     
2004     Dziupla Cezara     
        Karol. Człowiek, który został papieżem
2005     Karol. Papież, który pozostał człowiekiem     
2007     Testosteron     
2008     Lejdis     
        Nie kłam, kochanie     
        Limousine     
        Einstein     
2009     Funio, Szefunio i reszta... czyli dzieciaki ratują świat     
        39 i pół     
        Naznaczony     
        Drugie życie     
2009−2014     Czas honoru     
2010     Święty interes     
        Trick     
        Śniadanie do łóżka     
        Nie ten człowiek     
2011     Och, Karol 2     
        Uwikłanie     
        Listy do M.     
2011−2013     Przepis na życie     
2012     Trick     
        Bitwa pod Wiedniem     
        Piąty Stadion     
        Hans Kloss. Stawka większa niż śmierć     
2013     Tajemnica Westerplatte
        Wkręceni     
2014     Sama słodycz     
2015     Listy do M. 2     
2016     Jestem mordercą     
2017     Sztuka kochania. Historia Michaliny Wisłockiej     Stanisław Wisłocki,
        Listy do M. 3     
2018     Narzeczony na niby     
        Dom pełen zmian     
        Counterpart     
        Trzecia połowa     
        Odpowiednik     
        Dywizjon 303. Historia prawdziwa     
2019     Imię róży     
        Kobiety Mafii 2     
        Całe szczęście
        Ikar. Legenda Mietka Kosza     
        Mayday     
od 2020     Kowalscy kontra Kowalscy     
2020     Listy do M. 4     

źródło: wikipedia.

Na deskach teatru WojArt zagrał w: