Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Mateusz Damięcki

Mateusz Damięcki

Nie jesteśmy agencją aktorską nie pośredniczymy w kontaktach z aktorami. 

Mateusz Damięcki
Jest absolwentem VI Liceum Ogólnokształcącego im. Tadeusza Reytana w Warszawie. W 2004 ukończył Akademię Teatralną im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie.
Pierwszą rolę zagrał w warszawskiej Sali Kongresowej w Pastorałce w reżyserii Mieczysława Gajdy.
Podczas studiów związany był z Teatrem Nowym. W latach 2004–2006 był związany z zespołem Teatru Współczesnego.

Na wielkim ekranie debiutował w 1993 rolą Janika w filmie Jerzego Łukasiewicza Łowca. Ostatnie starcie (1993).
W następnych latach grał pierwszo-lub drugoplanowe role w produkcjach: Przedwiośnie (2001), Jutro idziemy do kina (2007)
czy Kochaj i tańcz (2009).

Rozpoznawalność przyniosła mu rola Jurka Zarychty w serialu Matki, żony i kochanki (1995).
W następnych latach zagrał w kilku serialach Polsatu: Błażeja w serialu Policjanci (1999),
chłopaka z sekty w Pensjonacie pod Różą (2003–2006), Łukasza w Hotelu 52 (2010) oraz prokuratora Frydrycha w Na krawędzi (2013) i Na krawędzi 2 (2014). Od 2014 gra Krzysztofa Radwana, ordynatora oddziału ginekologii w serialu TVP2 Na dobre i na złe, a od września 2017 – doktora Adama Żmudy w polsatowskim serialu W rytmie serca.

Jest też aktorem dubbingowym. Użyczył głosu bohaterom, takim jak Jim z Wow, Krzyś z Kubusia Puchatka czy
Sama Wilsona z filmów: Kapitan Ameryka: Zimowy żołnierz (2014), Avengers: Czas Ultrona (2015) i Ant-Man (2015).

Wystąpił też w teledysku do piosenki „Uprising” zespołu Sabaton.
Był uczestnikiem szóstej edycji programu rozrywkowego TVN Taniec z gwiazdami (2007).

W sierpniu 2009 wyruszył z przyjaciółmi w podróż na Syberię, pokonując odległość 25 tys. km w ciągu 63 dni.
Jeden z samochodów marki Mercedes G, którym przejechali trasę, został przekazany na licytację Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy.
Życie prywatne

Pochodzi ze znanej, wielopokoleniowej rodziny aktorskiej, z przedwojennymi tradycjami.
Jest synem Macieja i Joanny Damięckich, wnukiem Dobiesława Damięckiego i Ireny Górskiej-Damięckiej
oraz bratem Matyldy Damięckiej. Zawód aktora uprawia także jego stryj Damian oraz brat stryjeczny Grzegorz.

Był związany z tłumaczką, Moniką Krogulską, z którą wziął ślub 25 września 2010, a w maju 2011 rozwiódł się.
20 stycznia 2018 ożenił się z choreografką i instruktorką baletu Pauliną Andrzejewską.
Mają syna, Franciszka Mateusza (ur. 26 stycznia 2018).

Filmografia

Filmy

    1993: Łowca. Ostatnie starcie jako Janik
    1994: Przygody Joanny jako Waldek
    2000: Córka kapitana (Russkij bunt, Русский бунт) jako Piotr Grinjow
    2001: Przedwiośnie jako Cezary Baryka
    2003: Marcinelle jako Costantini
    2005: 1409. Afera na zamku Bartenstein jako Zbyszko
    2005: Karol. Człowiek, który został papieżem jako Wiktor Miłosz
    2006: Krótka histeria czasu jako Tomek
    2007: Jutro idziemy do kina jako Andrzej Skowroński
    2008: Nie kłam, kochanie
    2008: Czarny jako Kania
    2009: Kochaj i tańcz jako Wojtek
    2011: Zagubiony czas jako Tomasz Limanowski
    2018: Miłość jest wszystkim jako Zbyszek Grunwald
    2018: Serce nie sługa jako Marek
    2018: Pamięć śladów jako Romuald Michniewicz

Seriale

    1993: Czterdziestolatek. 20 lat później jako Lech, wnuk Karwowskich
    1993: Wow jako Jim
    1995: Matki, żony i kochanki jako Jurek
    1997: Klan jako Mateusz Marczyński (gościnnie)
    1998: Matki, żony i kochanki II jako Jurek Zarychta, syn Wiktorii
    1999: Policjanci jako Błażej (gościnnie)
    1999-2007: Na dobre i na złe jako Darek (gościnnie)
    2002: Przedwiośnie (serial) jako Cezary Baryka
    2004: Oficer jako Patryk
    2004-2006: Pensjonat pod Różą jako Chłopak z sekty (gościnnie)
    2004: Camera Café jako Szymek (gościnnie)
    2005-2008: Egzamin z życia jako Michał Oleszuk
    2006: Oficerowie jako Patryk (odc. 14)
    2006-2007: Hela w opałach jako Tomek (gościnnie)
    2008: Pitbull jako Walisz (odc. 21)
    2008: 39 i pół
    2008: Teraz albo nigdy! jako Andrzej Bosz
    2010: Hotel 52 jako Łukasz (gościnnie)
    2011: Chichot losu jako Marcin
    2013: Prawo Agaty jako hokeista Kostek Kamiński (odc. 49)
    2013: Na krawędzi jako prokurator Frydrych
    od 2014: Na dobre i na złe jako Krzysztof Radwan, ordynator oddziału ginekologii
    2014: Sama słodycz jako Osa
    2014: Na krawędzi 2 jako prokurator Frydrych
    2015: Jak zostałem Rosjaninem (Kak ja stal russkim, Как я стал русским) jako Alex Wilson
    2016: Bodo jako Adam Brodzisz
    od 2017: W rytmie serca jako Adam Żmuda
    2017: Ultraviolet jako Adam Szmit (odc.3,9-10)

Polski dubbing

    1988-1991: Nowe przygody Kubusia Puchatka jako Krzyś
    1991: Hook
    1997: Życzenie Annabelli jako Billy
    2002: Księżniczka na ziarnku grochu jako Otto
    2002: Harry Potter i Komnata Tajemnic jako Tom Riddle
    2005: Fantastyczna Czwórka jako Johnny Storm / Ludzka pochodnia
    2005: B-Daman jako Vinnie B.
    2006: Fantastyczna Czwórka jako Johnny Storm / Ludzka Pochodnia
    2007: Wojownicze Żółwie Ninja (wersja kinowa) jako Donatello
    2010: Jak wytresować smoka jako Czkawka
    2014: Kapitan Ameryka: Zimowy żołnierz jako Sam Wilson / Falcon
    2015: Avengers: Czas Ultrona jako Sam Wilson / Falcon
    2015: Ant-Man jako Sam Wilson / Falcon

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: