Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Martyna  Kliszewska

Martyna Kliszewska

Martyna Kliszewska (ur. 7 sierpnia 1974 w Wodzisławiu Śląskim) – polska aktorka i  malarka.

Absolwentka wydziału aktorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej im. Ludwika Solskiego w Krakowie, a także Wydziału Tkactwa Artystycznego w Państwowym Liceum Sztuk Plastycznych w Bielsku-Białej. Zadebiutowała w 1999 rolą Młodej w Proroku Ilji w Teatrze Nowym w Łodzi, z którym to teatrem związana była do 2005 roku. Grała również w Teatrze STU w Krakowie. Obecnie związana z Teatrem Kamienica w Warszawie.

Filmografia

    1997−2012: Klan − świadek na ślubie Beaty i Jacka
    2001: Tam i z powrotem − pielęgniarka
    2003−2005: Sprawa na dziś − Marlena, była prostytutka
    2006−2008: Samo Życie − dziennikarka (odc. 717); ekspedientka w salonie „Świat Dziecka” (1107)
    2006: Plebania − kobieta (odc. 709 i 1174)
    2006: Niania − mama (odc. 28)
    2006: Kryminalni − asystentka Noireta (odc. 44)
    2006: Dwie strony medalu − recepcjonistka w hotelu (odc. 10)
    2007: Magda M. − Julita Walewska
    2007: I kto tu rządzi? − Marianna Solipska (odc. 29)
    2007: Daleko od noszy − aktorka grająca Dorotę w serialu „Wichry przeznaczenia” (odc. 110)
    2008: Teraz albo nigdy! − urzędniczka (odc. 20)
    2008−2010: M jak miłość − sąsiadka Olgi, mama Patryka (odc. 592); Bednarska, klientka Budzyńskiego (odc. 770 i 771)
    2008: Czas honoru − kobieta z dzieckiem w łapance (odc. 3)
    2008−2012: Barwy szczęścia − Paulina, dziennikarka w redakcji „Damy”
    2009: Sprawiedliwi − siostra Marta
    2009: Królowa śniegu − Marta Gross w młodości
    2010: Licencja na wychowanie − znajoma Romy (odc. 62)
    2010−2011: Przepis na życie − mama Kacpra
    2011: Ojciec Mateusz − sprzedawczyni w księgarni (odc. 66)
    2013: 2XL − Diana Mozol (odc. 6 i 9)
    2014: Przyjaciółki − nauczycielka Stasia i Franka (odc. 27)

Role teatralne

    Prorok Ilja – Tadeusz Słobodzianek; reżyseria: Mikołaj Grabowski; PWST Kraków (data premiery: 1998-11-12)
    Pułapka – Tadeusz Różewicz; reżyseria: Paweł Miśkiewicz ; PWST Kraków (data premiery: 1999-04-12)
    Prorok Ilja – Tadeusz Słobodzianek; reżyseria: Mikołaj Grabowski; Teatr Nowy Łódź (data premiery: 1999-11-12)
    Zamęt albo Hurlyburly – Rabe David; reżyseria: Jacek Orłowski; Teatr Nowy Łódź (data premiery: 2000-02-27)
    Robinson Cruzoe – Defoe Daniel; reżyseria: Ondrej Spišák; Teatr Nowy Łódź (data premiery: 2000-12-08)
    Sen pluskwy – Tadeusz Słobodzianek; reżyseria: Kazimierz Dejmek; Teatr Nowy Łódź (data premiery: 2001-09-15)
    Go-Go czyli neurotyczna ... – Program rozrywkowy; reżyseria: Łukasz Kos; teatr: Teatr Nowy Łódź (data premiery: 2001-10-04)
    Zazdrość na trzy faksy – Esther Vilar; reżyseria: Aldona Figura; Teatr Nowy Łódź (data premiery: 2001-11-09)
    Wesele Figara – Pierre A. Beaumarchais; reżyseria: Ondrej Spišák; Teatr Nowy Łódź (data premiery: 2002-04-07)
    Czarująca szewcowa – Federico Garcia Lorca; reżyseria: Jan Polewka; Teatr Nowy Łódź (data premiery: 2003-02-20)
    Obrona Sokratesa – Platon; reżyseria: Grzegorz Królikiewicz; Teatr Nowy Łódź (data premiery: 2004-11-12)
    Tajemniczy ogród – Burnett Frances Hodgson; reżyseria: Karol Suszka; Teatr Nowy Łódź (data premiery: 2004-12-12)
    Go-Go, czyli neurotyczna ... – Jakub Przebindowski; reżyseria: Łukasz Kos; Krakowski Teatr Scena STU Kraków (data premiery: 2005-03-08)
    Szalona Greta – Grochowiak Stanisław; reżyseria: Marek Pasieczny; Teatr Nowy Łódź (data premiery: 2005-04-09)
    SZ jak Szarik – Jakub Przebindowski; reżyseria: Jacek Sołtysiak; Towarzystwo Teatrum Warszawa (data premiery: 2007-10-24)
    Botox – Jakub Przebindowski; reżyseria: Emilian Kamiński; Teatr Kamienica Warszawa (data premiery: 2009-09-11)
    Antoine – Jakub Przebindowski; reżyseria: Jakub Przebindowski; przedstawienie impresaryjne (data premiery: 2010-10-04)
    Hiszpańska Mucha – James Lee Astor; reżyseria: Jakub Przebindowski; Teatr Kamienica w Warszawie (data premiery: 2013-02-09)

Wystawy indywidualne

    Malarstwo Tkanina Asamblaż - Galeria RCKCH Rybnik 2014
    W głębi ogrodu- Galeria Oblicza Rybnik 2015
    Perpetuum nature Galeria Kuratorium Warszawa 2015
    Wrzosowiska XX Festiwal Gwiazd w Międzyzdrojach 2015
    Kwiatosfera Galeria Towarzystwa Zachęty Sztuk Piknych Konduktorowania Częstochowa 2016
    Kwiatoobieg Galeria MBP Zamostek Opole 2016

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: