Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Marieta  Żukowska

Marieta Żukowska

Nie jesteśmy agencją aktorską nie pośredniczymy w kontaktach z aktorami. 

Marieta Żukowska (ur. 1 lipca 1982 w Żywcu) – polska aktorka filmowa i teatralna.

Życiorys

Absolwentka Wydziału Aktorskiego Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej, Telewizyjnej i Teatralnej w Łodzi.
Aktualnie aktorka Teatru im. Stefana Jaracza w Łodzi.

Za swoje role teatralne otrzymała do tej pory 10 nagród teatralnych,
była nominowana do Orła za rolę Teresy w filmie Nieruchomy poruszyciel.
W swoim dorobku ma role filmowe i teatralne oraz telewizyjne, m.in. Marii Rost w serialu Londyńczycy czy Aleksandry Duszyńskiej w serialu Majka.

10 sierpnia 2012 roku urodziła córkę Polę, której ojcem jest Wojciech Kasperski.

Filmografia

    2003–2005: Sprawa na dziś jako Alicja Strzelczyk, napastniczka w banku
    2004: Kryminalni jako Monika Jastrzębska
    2004–2006: Pierwsza miłość jako Joanna Nowicka, sekretarka
    2006: Bezmiar sprawiedliwości jako Dominika Łukińska
    2006: Bezmiar sprawiedliwości (serial) jako Dominika Łukińska (odc. 2-4)
    2006–2010: M jak miłość jako Marzena Sadowska
    2008: PitBull jako Edyta
    2008: Nieruchomy poruszyciel jako Teresa Szyman
    2008: Londyńczycy Marta (odc. 3)
    2009: Nigdy nie mów nigdy jako Ewa, współpracownica Amy
    2009: Londyńczycy 2 jako Maria Rost
    2009: Generał – zamach na Gibraltarze jako Alicja Iwańska
    2009: Generał jako Alicja Iwańska
    2010: Ciacho jako Ela Rudnicka
    2010: Majka jako Aleksandra Duszyńska, pierwsza żona Michała
    2011: W imieniu diabła jako Marta
    2011: Hotel 52 jako Kaja Rusiłowicz
    2011: Instynkt jako Aleksandra Lewicka
    2012: Vocuus (film krótkometrażowy) jako pedagog
    2012: Anna German jako Aniela
    2012: Prawo Agaty jako Emilia Świdera, żona Tomasza (odc. 27)
    2013: Komisarz Alex jako Anita Marczak (odc. 41)
    2014: Zbliżenia jako matka Marty w młodości
    2014: Ojciec Mateusz jako Ilona, żona Andrzeja (odc. 135)
    2014: Na dobre i na złe jako Helena (odc. 565)
    2015: Uwikłani jako Joanna Marecka (odc. 9)
    2015: Przypadki Cezarego P. jako Magda, była żona Cezarego
    od 2015: Barwy szczęścia jako Bożena Wiśniewska, córka Wiśniewskiego
    2015: Słaba płeć? jako Marianna Kula
    2016: Dwoje we troje jako Michelle
    od 2017: Druga szansa jako Jagoda
    2017: Botoks jako dr Patrycja Banach
    2018: Botoks jako dr Patrycja Banach (odc. 3–6)

Nagrody i wyróżnienia

    2005: Pierwsza Nagroda na konkursie Piosenki Aktorskiej w Koszalinie
    2006: nagroda za najlepszą kreację żeńską za rolę Isobel w przedstawieniu Lew na ulicy na XXXVI Jeleniogórskich Spotkaniach Teatralnych
    2006: Grand Prix za rolę Nonny w przedstawieniu Gąska N. Kolady (PWSFTviT w Łodzi) na XVI Międzynarodowy Festiwal Szkół Teatralnych w Brnie
    2006: Złota Maska dla najlepszej aktorki za rolę Isobel w przedstawieniu Lew na ulicy w Teatrze im. S. Jaracza
    2006: Brylant „Dziennika Łódzkiego” za najlepszy debiut w Blasku życia na scenie Teatru im. S. Jaracza (na trzecim roku studiów)
    2006: II Nagroda Jury za rolę Nonny w Gąsce na XXIV Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi
    2006: nagroda aktorska za pierwszoplanową rolę żeńską za rolę Isobel w spektaklu Lew na ulicy na V Festiwalu Prapremier w Bydgoszczy
    2007: nagroda aktorska za rolę nastolatki w spektaklu Blask życia w reżyserii Mariusza Grzegorzka na XLVII Kaliskich Spotkaniach Teatralnych
    2007: nagroda im. Andrzeja Nardellego za najlepszy debiut teatralny za rolę Isobel w Lwie na ulicy Judith Thompson w reżyserii Mariusza Grzegorzka
    2009: Polskie Nagrody Filmowe (nominacja) w kategorii: Odkrycie roku.

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: