Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Magdalena Różdżka

Magdalena Różdżka

Magdalena Różczka (ur. 27 lipca 1978 w Nowej Soli) – polska aktorka filmowa, teatralna i dubbingowa.

Życiorys

Uczyła się w Szkole Podstawowej nr 8 w Nowej Soli, potem w Liceum Ekonomicznym. W szkole średniej grała w amatorskim teatrze „Terminus A Quo” w rodzinnym mieście.
W 2004 ukończyła studia na Wydziale Aktorskim Akademii Teatralnej w Warszawie.

Zanim została zawodową aktorką, przez pół roku studiowała informatykę na Uniwersytecie Zielonogórskim, a następnie pracowała w drogerii. Pracowała także w sądzie rejonowym w Zielonej Górze jako protokolantka.
Równolegle rozpoczęła studia na wydziale socjologii Uniwersytetu Zielonogórskiego, będąc studentką tej uczelni przez 2 lata.

Od stycznia 2010 jest ambasadorem dobrej woli UNICEF. W marcu 2010 otrzymała nominację do nagrody „Viva!” Najpiękniejsi w kategorii Najpiękniejsza Polka, natomiast w lutym 2013 – nominację do nagrody Wiktory 2012 w kategorii Aktor telewizyjny.

Filmografia

    1997: Klan – pielęgniarka w „El-Medzie”
    2001: Rodzina zastępcza – spikerka (odc. 90)
    2001–2004: Lokatorzy – wyznawca religii Ramy Mageesha (odc. 55); Małgosia (odc. 203)
    2002–2009: Samo życie – Julita Korzeniewska
    2003: Toaleta nieczynna
    2003: Bao-Bab, czyli zielono mi – „Moro” (odc. 1-12)
    2003: Pornografia – gospodyni salonu przy ul. Kruczej
    2003: Siedem przystanków na drodze do raju – Roksana
    2004: Niedosyt – Ania
    2004–2005: Oficer – nadkomisarz Aldona Ginko (odc. 1-13)
    2004: Stacyjka – dziewczyna w „Łodzi marzeń” (odc. 3); Jola uczestniczka castingu (odc. 7 i 11)
    2005: Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście – reżyserka Basia (odc. 9, seria III)
    2005: Lekarz drzew – Kaja
    2005: Podróż Niny – Teresa Goldman
    2005–2006: Wiedźmy – Dorota
    2006: Oficerowie – nadkomisarz Aldona Ginko-Ryś (odc. 1-14)
    2006: Pod powierzchnią – Weronika
    2007: Ryś – Podłoga, dziennikarka Telewizji „Witraż”
    2008: Pitbull – Alicja (odc. 26)
    2008: Lejdis – Monia Kochanowska, Milionerka
    2008: Rozmowy nocą – Matylda
    2008–2009: Teraz albo nigdy! – Ela
    2008: Na dobre i na złe – siostra zakonna (odc. 326)
    2008: Trzeci oficer – prokurator Aldona Ginko-Ryś (odc. 1-13)
    2008: Ojciec Mateusz – Iga Donat, żona Dariusza (odc. 9)
    2008: Czarny – Magda
    2009: Tylko miłość – Ewa
    2009: Niania – Gosia Sadowska (odc. 129)
    2009: Idealny facet dla mojej dziewczyny – Kasia Sakowska
    2009–2014: Czas honoru – Wanda Ryszkowska
    2010–2011: Usta usta – Julia Hoffmann
    2010: Belcanto – Kasia
    2012–2014: Lekarze – Alicja Keller (Szymańska)
    2014: Pocztówki z Republiki Absurdu – matka w reklamie propagandowej
    2016: Po prostu przyjaźń – Ivanka
    2016: Para nie do pary – Majka
    2017–2018: Druga szansa – Kaśka, dawna miłość Jakuba Zeita
    2017: Miasto skarbów – Ewa Wakar
    2017: Listy do M. 3 – Karolina Krawczyk
    2018: Serce nie sługa – Marietta Dzik, przyjaciółka Darii
    2018: Podatek od miłości – Maja, klientka Mariana
    2019: 1800 gramów – Ewa Wysocka
    2020: Brigitte Bardot cudowna – matka Adama
    2020: 25 lat niewinności. Sprawa Tomka Komendy – Katarzyna Korejwo, żona Remigiusza
    2020: Listy do M. 4 - Karolina Krawczyk

źródło: wikipedia.

Na deskach teatru WojArt zagrała w: