Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Lesław Żurek

Lesław Żurek

Lesław Żurek (ur. 30 czerwca 1979r. we Wrocławiu) – polski aktor filmowy.

Życiorys

Ukończył IV Liceum Ogólnokształcące im. S. Żeromskiego we Wrocławiu, a w 2005 został absolwentem krakowskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej. W latach 2005–2007 występował na deskach Teatru im. J. Słowackiego w Krakowie.

Filmografia

filmy fabularne

    2005: Oda do radości − jako Wiktor (Morze)
    2005: Solidarność, Solidarność... − jako Student, właściciel torby (Torba)
    2007: Ogród Luizy − jako „Di Caprio”
    2007: Polak potrzebny od zaraz − jako Karol
    2008: Kierowca − jako Paweł
    2008: Mała Moskwa − jako Michał Janicki
    2009: Orkiestra niewidzialnych instrumentów − jako Rafał Nowacki
    2009: Randka w ciemno − jako Kuba
    2009: Mniejsze zło − jako Kamil
    2009: Hel − jako Kamil
    2010: Nie ten człowiek − jako Boguś
    2010: Oni szli Szarymi Szeregami − jako Tadeusz Zawadzki
    2011: Izolator − jako Paul
    2011: Los numeros − jako Kuba
    2013: Pierwszy dzień lata

seriale TV

    2005-2008: Egzamin z życia − jako Grzegorz Kopczyński, brat Konrada
    2006: Magda M. − jako Norbert Jarecki odc. 41
    2006: Na dobre i na złe − jako Marek Szala odc. 250
    2006-2007: Pogoda na piątek − jako chłopak na imprezie u córek Grażyny
    2007: Ekipa − jako dziennikarz odc. 11
    2007: Regina − jako Dawid Raj
    2008: Kryminalni − jako Rafał Król, agent CBŚ odc. 94, 96-101
    2008: Londyńczycy − jako Andrzej
    2008: Mała Moskwa − jako Michał Janicki
    2009: Naznaczony − jako Wit, brat Natalii
    2009: Ojciec Mateusz − Robert Serczyk (odc. 29)
    2009: Londyńczycy 2 − jako Andrzej
    2010: Hotel 52 − jako Rafał, mąż Marzeny odc. 2
    2010: 1920. Wojna i miłość − jako Mieczysław
    2011: Usta usta − jako Darek, ratownik na pływalni
    2011−2013: Przepis na życie − jako Maciek, adorator Anki
    2011: Układ warszawski − jako Marek Oporny
    2012−2015: Przyjaciółki − jako Wojtek Niemczyk
    2014: Komisarz Alex − jako Krzysztof Solski (odc. 62)
    2014: Czas honoru − jako Burkhalter (odc. 9)
    2014: O mnie się nie martw − jako barman Adam Madejski
    2016: Barwy szczęścia jako Brunon Stański
    2017: Ucho prezesa jako Nowoczesny Rysiek (odc. 13)

Polski dubbing

    2009: Planeta 51
    2009: Alvin i wiewiórki 2
    2009: Huntik: Łowcy tajemnic – Tersley
    2011: Thor ratuje przyjaciół – Thor
    2013: Jack pogromca olbrzymów – Jack
    2013: Krudowie – Gaj
    2013: Hobbit: Pustkowie Smauga – Legolas
    2014: Hobbit: Bitwa Pięciu Armii – Legolas
    2015: Wiedźmin 3: Dziki Gon - Lambert

Nagrody i wyróżnienia

    2005 – wyróżnienie za rolę Merkucja w Romeo i Julii na XXIII Festiwalu Szkół Teatralnych w Łodzi.

Role teatralne

2004    Pragmatyści
2005    Romeo i Julia
2006     Kordian
2009     Werter w Nowym Jorku
2009     Motyle są wolne
2010     Wariatka
2010     Antoine
2010     Jesteś Bogiem: Paktofonika - Bohaterowie czasów transformacji
2011     Ławka rezerwowych
2012     Sie kochamy
2012     Single i remiksy
2013     Edith i Marlene
2013     Motyle są wolne
2015     Między łóżkami
2016     Single po japońsku

źródło: wikipedia