Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Kamil Kula

Kamil Kula

Kamil Kula (ur. 1 czerwca 1989 w Tarnowie) – polski aktor.

Kariera

Zadebiutował rolą Igora w serialu Hotel 52, w którym grał w latach 2010–2013.
W 2012 ukończył Akademię Teatralną im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie. Od 1 września 2013 jest etatowym aktorem Teatru Kwadrat w Warszawie.
Zagrał tam główną rolę w spektaklu Ciotka Karola 3.0 w reżyserii Andrzeja Nejmana[2]. Pierwszy raz na dużym ekranie pojawił się w filmie Oszukane w roli Pawła.
Od 2015 gra salowego Szczepana w Na dobre i na złe[4]. W 2016 zagrał główną rolę (Andrieja) we włoskim filmie Il traduttore u boku Claudii Gerini.

Życie prywatne

Był związany z aktorką Anną Karczmarczyk. 26 września 2015 wziął ślub z Martą Żmudą Trzebiatowską, z którą ma syna (ur. 2017).

Teatr

    od 2013: Teatr Kwadrat
    od 2019: Teatr Gudejko

Filmografia

    2009: Interes (etiuda szkolna) - obsada aktorska
    2010-2013: Hotel 52 - Igor Szwed
    2011: Komisarz Rozen - Grzegorz Wandorf
    2013: To nie koniec świata - Artur (odc.1,5,7)
    2013: Oszukane - Paweł
    2013: Ojciec Mateusz - Daniel Krajewski (odc.110)
    2013: Lekarze - Jacek Zduniak (odc.17,19-21)
    2014: Jack Strong - żołnierz
    2015: Słaba płeć? - kucharz
    od 2015: Na dobre i na złe - pielęgniarz Szczepan Lipski
    2015-2016: Singielka - Robert Sułkowski
    2016: Świat według Kiepskich - Roman (odc.497)
    2016: Rodzinka.pl - Wiesław Jaros (odc.180)
    2016-2017: Przyjaciółki - weterynarz Cezary Sokoliński
    2016: Po prostu przyjaźń - Filip, przyjaciel Jadwigi
    2016: Para nie do pary - Karol, brat pana młodego
    2016: Music, war and love - Martin Beck
    2016: Il Traduttore - Andrei
    Od 2017:- O mnie się nie martw - Igor, mąż Sylwii
    2017: Za marzenia - aktor Szymon Korcz (odc.6-13)
    2018: Nie zostawiaj mnie - Robert
    od 2018: W rytmie serca - Beniamin, kolega Marii

Polski dubbing

Filmy

    1999: Johnny Tsunami
    2000: Świąteczna zadyma w Los Angeles
    2001: Lewy Mikołaj
    2009: Trzej muszkieterowie
    2010: Szesnaście życzeń – Jay
    2011: Biegiem przez las – Januszek
    2011: Pokémon: Czerń – Victini i Reshiram/Pokémon: Biel – Victini i Zekrom – Damon
    2012: Asterix i Obelix: W służbie jej królewskiej mości
    2012: Nie-przyjaciele – Lance Lancaster
    2012: Wyśpiewać marzenia – Charlie
    2013: Kumba – Zebra #2
    2013: Ratujmy Mikołaja – Elf Bernard
    2013: Rycerz Blaszka. Pogromca smoków
    2013: Sarila – mężczyzna z klanu
    2013: Smerfy: Legenda Smerfnej Doliny – Leser
    2013: Smerfy 2
    2014: Czarownica – książę Filip
    2014: Batman i Liga Sprawiedliwości – Aquaman
    2014: Cloud 9 – Will Cloud
    2014: Karol, który został świętym – 47
    2014: Siedmiu krasnoludków ratuje Śpiącą Królewnę – Jaś
    2014: Wojownicze Żółwie Ninja – McNaughton
    2015: Gwiezdne wojny: Przebudzenie Mocy – generał Armitage Hux
    2015: Kopciuszek – Książę
    2015: Pewien zwariowany rejs – Sean
    2015: SpongeBob: Na suchym lądzie
    2016: Kapitan Ameryka: Wojna bohaterów – T’Challa / Czarna Pantera
    2016: Robinson Crusoe – Robinson Crusoe
    2017: Piękna i Bestia – Bestia (dialogi)
    2017: Wonder Woman – Steve Trevor
    2018: Czarna Pantera – T'Challa / Czarna Pantera

Seriale

    2005–2006: Krypto superpies – postarzony Kevin (odc. 29a)
    2007–2011: Przygody Sary Jane – Santiago Jones (odc. 40–41)
    2008–2011: Inazuma 11 – Jude Sharp
    2009–2012: Zeke i Luther – Vin Jackman (odc. 72–73)
    2010–2012: Para królów – Boz
    2010: Taniec rządzi – Kevin (odc. 43)
    2010: Mr Young – Dark Demon (odc. 40)
    2011: Jessie –
        Vincent (odc. 20),
        McD / Timothy „Timmy” Finkleberg (odc. 42–43),
        Ted Hoover (odc. 51),
        Kapelan Taylor (odc. 53–54)
    2011: Pokémon: Czerń i Biel – Ścieżki przeznaczenia -
        Montgomery (odc. 22–24),
        Case (odc. 33)
    2011–2012: W jak Wypas – Max
    2012–2013: Marvin Marvin – Alex i Adam (odc. 6)
    2012: Szczury laboratoryjne – Adam
    2012: Slugterra –
        Mistrz Gry (odc. 32),
        Junjie (odc. S2)
    2012: Transformers: Rescue Bots –
        Sierżant Barney (odc. 59),
        Inwestor (odc. 84),
        Sideswipe (odc. 98)
    2012: Violetta – Clément Galan / Alex (odc. 163, 165, 167–211, 213–217, 219–240)
    2012: Wolfblood – Tom Okinawe
    2012: Lato w mieście – Edan (odc. 33)
    2013–2014: Power Rangers Megaforce – Troy Burrows
    2013–2015: Hulk i agenci M.I.A.Z.G.I. – Moon Boy (odc. 45)
    2013: Avengers: Zjednoczeni – Aron / Molecule Kid (odc. 8)
    2013: Mako Mermaids: Syreny z Mako
    2013: Młodzi Tytani: Akcja! –
        Wodnik (Garth) (odc. 28a),
        Wodnik (Kaldur’ahm) (odc. 43a),
        Żółw #2 (odc. 45a),
        Różne głosy (odc. 40, 50)
    2013: Oddział specjalny –
        Kapitan Atom (odc. 14, 34, 41),
        30-letni Oliver (odc. 17),
        Adam (odc. 46)
    2013: Pokémon seria: XY –
        Farrell (odc. 20 serii XVII),
        Doktor White (odc. 15 serii XVIII)
    2013: Mój kumpel duch – Rhett Thorn
    2014: To nie ja – trener (odc. 12)
    2015: Transformers: Robots in Disguise – Sideswipe
    2015: Nastoletnia agentka – agent Graham (odc. 30)
    2015: Muppety – Jason Bateman (odc. 7)
    2015: Era Ronków – Walter

Role teatralne

    2011: Merylin/Proca
    2012: Przypadki pana Jourdain
    2013: Klatka wariatek
    2013: Ciotka Karola 3.0
    2015: Okno na parlament
    2016: Godzinka spokoju.

źródło: wikipedia