Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Julia  Kamińska

Julia Kamińska

Julia Małgorzata Kamińska (ur. 13 listopada 1987 w Gdańsku) – polska aktorka, scenarzystka i wokalistka, której popularność przyniosła rola Uli Cieplak w serialu BrzydUla stacji TVN (2008–2009). Znana również z ról w serialach Na dobre i na złe (2013–2016), Singielka (2015–2016) oraz Na Wspólnej (od 2017). Laureatka Telekamery 2010 dla najlepszej aktorki. Z wykształcenia germanistka.

Życiorys

Jest absolwentką germanistyki na Uniwersytecie Gdańskim.

W 2008 otrzymała główną rolę Uli Cieplak w serialu TVN BrzydUla. Nagrała do niego piosenkę „Tyle słońca w całym mieście” Anny Jantar, będącą tłem muzycznym czołówki. Ponadto napisała scenariusze do jego trzech odcinków.

Od 7 marca do 13 czerwca 2010 brała udział w jedenastej edycji programu TVN Taniec z gwiazdami. Jej partnerem tanecznym był Rafał Maserak, z którym wygrała finał programu[1]. W tym samym roku została laureatką plebiscytu Telekamery 2010 w kategorii Aktorka[2], znalazła się na liście 100 najcenniejszych gwiazd polskiego show-biznesu według miesięcznika „Forbes”[3], a także otrzymała nominację do nagrody Wiktora w kategorii Największe odkrycie telewizyjne[4]. W tym okresie nagrała także piosenkę „Każdy chciałby tak mieć” do filmu animowanego Zaplątani[5] oraz zadebiutowała jako aktorka teatralna na deskach warszawskiego Teatru Komedia.

W 2013 wystąpiła w sesji zdjęciowej dla magazynu „CKM”. Honorarium otrzymane za udział w projekcie przeznaczyła na cele charytatywne[6]. W tym samym roku dołączyła do stałej obsady serialu TVP2 Na dobre i na złe, w którym grała do 2016 roku.
W 2015 roku powstał zespół Julia i Nieprzyjemni, który współtworzy wraz z Dariuszem Dudzińskim, Marcinem Świetlickim i Michałem Wandzilakiem.
W latach 2015–2016 była scenarzystką serialu Polsat Pierwsza miłość oraz grała w serialu TVN Singielka, do którego również napisała kilka scenariuszy. W 2017 dołączyła do obsady serialu TVN Na Wspólnej.
Na początku 2018 odbyła się premiera komedii romantycznej Narzeczony na niby w reżyserii Bartosza Prokopowicza, w którym zagrała główną rolę – postać Kariny.

Filmografia

Aktorka
            
2003 - Lokatorzy
    
2004 - Magiczne drzewo
    
2005 - Pełną parą
    
    Towar
    
2006 - Dylematu 5
    
2007 - Ja wam pokażę!
    
    W stepie szerokim
    
2008 - Barwy szczęścia
    
    Ryś i spółka, czyli zwierzaki kontratakują
    
2008–2009 - BrzydUla
    
2009 - Mniejsze zło
    
    Naznaczony
    
    Zero
    
2010 - Zimowa córka
    
    Jak wytresować smoka
    
    Zaplątani
    
2012 - Być jak Kazimierz Deyna
    
    Panienki z Park Avenue
    
    Reguły gry
    
    Swing
    
    I żyli długo i zaplątani
    
2013 - Heavy Mental
    
    Hotel 52
    
2014 - Jak wytresować smoka 2
    
2013–2016 - Na dobre i na złe
    
2014 - Prawo Agaty
    
    Wkręceni
    
2015 - Fantastyczna Czwórka
    
2015–2016 - Singielka
    
2016 - Zwierzogród
    
    Balerina
    
od 2017- Na Wspólnej
    
2018 - Narzeczony na niby

Scenarzystka
2009 - BrzydUla    
2015 -2016 - Pierwsza miłość
2015–2016 - Singielka    

Wykonanie piosenek

    2008: utwór „Tyle słońca w całym mieście” Anny Jantar wykorzystany w czołówce serialu BrzydUla
    2010: utwór „Każdy chciałby tak mieć” promujący film Zaplątani
    2011: śpiew w filmie Zimowa córka

Teatr

Teatr Capitol w Warszawie

    2012: Dwie połówki pomarańczy Igi Kownackiej (reż. Maria Ciunelis) – jako Alex

Teatr Komedia w Warszawie

    2011: Podwójna rezerwacja Johna Chapmana, Raya Cooneya (reż. Tomasz Dutkiewicz) – jako panna Wilkinson
    2012: Ostra jazda Norma Fostera (reż. Mirosław Połatyński) – jako Jill
    2013: Zorro Stephena Clarka, Helen Edmundson (reż. Tomasz Dutkiewicz) – jako Inez
    2015: Człowiek dwóch szefów Richarda Bean’a (reż. Tomasz Dutkiewcz) – jako Rachel Crabbe
    2016: Pierwsza randka Austina Winsberga (reż. Tomasz Dutkiewicz) – jako Allison, była miłość Aarona

Teatr MY

    2017: Selfie.com.pl Piotra Jaska (reż. Maria Seweryn) – jako Julia, córka Brygidy

Pozostałe

    2007: Kopciuszek (reż. Maria Kubicka)
    2007: Ten obcy Ireny Jurgielewiczowej (reż. Marzena Paludan)
    2008: Moralność pani Dulskiej Gabrieli Zapolskiej (reż. Marzena Nieczuja Urbańska)
    2008: Romeo i Julia Williama Szekspira (reż. Marzena Nieczuja Urbańska)

źródło: wikipedia