Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Jolanta Fraszyńska

Jolanta Fraszyńska

Jolanta Fraszyńska (ur. 14 grudnia 1968 w Mysłowicach) – polska aktorka filmowa i teatralna.

Życiorys

Dzieciństwo spędziła w Mysłowicach. Od szóstego roku życia występowała w zespole wokalno-tanecznym w domu kultury WSS „Społem”, później działała w kościelnej Oazie. Do wrocławskiej Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej dostała się po ukończeniu Studium Wychowania Przedszkolnego. W 1990 ukończyła wrocławską filię Państwowej Wyższej Szkoły Teatralnej w Krakowie. W latach 1991–1998 pracowała w Teatrze Polskim we Wrocławiu. W 1998 przeniosła się do Teatru Dramatycznego w Warszawie. Zagrała w dwudziestu pięciu spektaklach Teatru Telewizji.
Na dużym ekranie zadebiutowała w roku 1991 rolą Ani w In flagranti Wojciecha Biedronia.
Od 6 września 2008 brała udział w czwartej edycji programu Jak oni śpiewają, 28 września 2008 z powodów zdrowotnych zrezygnowała z udziału w show, zajęła tym samym 13. miejsce. W 2011 zasiadała w jury trzynastej edycji show Taniec z gwiazdami, zastępując tym samym Beatę Tyszkiewicz.

Życie prywatne

Ma dwie córki: Nastazję (ur. 1990) z pierwszego małżeństwa z aktorem Robertem Gonerą oraz Anielę (ur. 12 maja 2004) z drugim mężem Grzegorzem Kuczeriszką, operatorem, z którym rozwiodła się wiosną 2010.
Aktorka była przez 2 lata ambasadorem Ogólnopolskiej Kampanii Społecznej Forum przeciw depresji.

Jolanta Fraszyńska zdecydowała się na sesję w miesięczniku „Playboy Polska”, edycja z maja 1999. Jest również autorką jednej z bajek w tomie „Bajki gwiazd” (2005). Dostępna jest wersja drukowana oraz płyta, na którą aktorka nagrała ową bajkę.

Filmografia
Aktorka

    1986: Budniokowie i inni
    1989: Szklany dom – ciężarna córka mieszkanki kamienicy
    1989: Powroty
    1991: In flagranti – Ania, studentka doktora Nowaka
    1992: Białe małżeństwo – Bianka
    1992: Żegnaj Rockefeller – Julia Kuczmańska, dziewczyna Michała
    1992: Enak – dziewczyna z komitetu wyborczego
    1993: Wow (odc. 12 i 13)
    1993: Pora na czarownice – Jola Markowska
    1993: Łowca. Ostatnie starcie – psycholog Tereska, przyjaciółka Parviny
    1993: Goodbye Rockefeller – Julia Kuczmańska, dziewczyna Michała
    1995: Prowokator – urzędniczka na poczcie
    1996: Maszyna zmian. Nowe przygody – Ewa (odc. 1)
    1997: Królowa złodziei – Francoise
    1997: Wojenna narzeczona – Ania, kelnerka w restauracji Dąbrowskiego (odc. 3 i 4)
    1997: Boża podszewka – Elżutka Jurewicz, siostra Marysi
    1998: Ekstradycja 3 – haker Ćma
    1998: Sto minut wakacji – Danuta Milley
    1999: Sto minut wakacji – Danuta Milley
    1999: Kiler-ów 2-óch – Aldona Lipska
    1999–2010: Na dobre i na złe – Monika Zybert-Jędras
    1999: Ja, Malinowski – Eliza
    2000: Dom – Jola, córka Ekstra-mocnego (odc. 24 i 25)
    2001: Zostać miss – Katarzyna Wolska, reporterka radia „Stolica”
    2001: Domek dla Julii – Julia
    2001: Pieniądze to nie wszystko – Małgosia, sekretarka Turkota
    2001: Cisza – przyjaciółka Mimi
    2001: Kocham Klarę – aktorka Jola Kapuścińska (odc. 13)
    2003: Zróbmy sobie wnuka – sprzedawczyni
    2004: Ławeczka – Kasia
    2005: Skazany na bluesa – Małgorzata „Gola” Riedel, żona Ryśka
    2005: Pitbull – żona tirowca (odc. 4)
    2005: Anioł Stróż – Beata, siostra Anny
    2008: Niania – Sandra (odc. 109)
    2008: Hotel pod żyrafą i nosorożcem – Anna Miłobędzka
    2010–2011: Licencja na wychowanie – Roma Barańska
    2012: Hotel 52 – Grażyna Jabłońska (odc. 54)
    2012: Ja to mam szczęście! – Wanda (odc. 34)
    2012: Sęp – sędzia
    2015: M jak miłość – Zuzanna Marszałek
    2015: Ojciec Mateusz – laborantka Agnieszka Murawska (odc. 171)

Polski dubbing

    2009: Esterhazy – Matka polskiej rodziny
    2007: Pana Magorium cudowne emporium – Molly Mahoney
    2005: Czerwony Kapturek – prawdziwa historia – Czerwony Kapturek
    2000: Droga do El Dorado – Chel
    1998: Rudolf czerwononosy Renifer – Fiołek
    1998: Mulan – Fa Mulan
    1995: Grający z talerza – Janka
    2013: Ralph Demolka – Vandelopa von Cuks

Wybrane role teatralne

    1991: Nasze miasto, spektakl dyplomowy – Emilka
    1991: Ania z Zielonego wzgórza według Lucy Maud Montgomery – Ania
    1992: Pułapka według Różewicza
    1992: Płatonow według Czechowa – Sasza
    1993: Płatonow – akt pominięty według Czechowa – Sasza
    1994: Romeo i Julia – Julia
    1997: Hedda Gabler według Ibsena – Pani Elvsted
    1998: Niezidentyfikowane szczątki ludzkie według Frasera – Jerri
    1999: Opera żebracza według Havla – Jeny
    1999: Hamlet – Guildenstern
    1999: Powrót Odysa według Wyspiańskiego
    2001: Wymazywanie według Bernharda
    2008: Ucho Van Gogha Fred Apka – Ona
    2010: Fredro dla dorosłych mężów i żon według Aleksander Fredro

Teatr Telewizji

    1992: Obcy bliscy według Gundmundura Steinssona – Marta
    1992: Roberto Zucco – Dziewczynka
    1993: Gyubal Wahazar – Świntusia Macabrescu
    1999: Dybuk – Gitel
    2006: Umarli ze Spoon River – Dora Williams

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: