Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Joanna Moro

Joanna Moro

Joanna Moro (ur. 13 grudnia 1984 w Wilnie) – litewska aktorka filmowa i teatralna,
piosenkarka oraz prezenterka telewizyjna narodowości polskiej mieszkająca na stałe w Polsce.

Życiorys

Wczesne lata

Urodziła i wychowała się w Wilnie, w polskiej rodzinie. Jest absolwentką Gimnazjum im. Adama Mickiewicza w Wilnie.
Należała do szkolnego koła teatralnego, kierowanego przez litewską działaczkę polonijną, Irenę Litwinowicz. Działała także w Polskim Teatrze w Wilnie.
W 2003 wyjechała z Litwy, aby studiować w Polsce i zamieszkać w niej na stałe w Warszawie.
W 2007 ukończyła Akademię Teatralną im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie.

Kariera

Przełomem w jej karierze była rola piosenkarki Anny German w serialu Anna German. Tajemnica białego anioła.
W czerwcu 2013 poprowadziła 50. Krajowy Festiwal Piosenki Polskiej w Opolu.
Jej występ na festiwalu z piosenką Anny German „Człowieczy los” spotkał się z szeroką krytyką w mediach. Tego samego roku, wspólnie z Olgą Szomańską i Agnieszką Babicz,
wydała płytę Piosenki Anny German.

Wiosną 2014 brała udział w pierwszej, emitowanej przez telewizję Polsat, edycji programu Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami.
Jej partnerem tanecznym był Rafał Maserak, z którym zajęła drugie miejsce.
Jesienią 2016 Polsat wyemitował szóstą edycję programu Twoja twarz brzmi znajomo z udziałem Moro. Za wygraną ósmego odcinka, w którym wcieliła się w Fergie,
otrzymała czek na 10 tys. zł, który przeznaczyła podopiecznej fundacji „Zdążyć z pomocą”. Po dziewięciu odcinkach zajęła 5. miejsce.

Życie prywatne

Od 2003 mieszka w Warszawie. Zna języki: polski, angielski, włoski, litewski i rosyjski.
Jej mężem jest Mirosław Szpilewski, z którym ma dwóch synów, Mikołaja i Jeremiego.

Filmografia

    2006: Magda M. jako Basia Lubicka (odc. 30)
    2006: M jak miłość jako kandydatka na współlokatorkę Madzi i młodych Zduńskich (odc. 408)
    2006: Egzamin z życia jako Zeta (odc. 43, 49, 53, 64, 67)
    2006: Samo Życie jako klientka (odc. 750)
    2006–2007: Kopciuszek jako Sandra Rubińska
    2007, 2011: Na Wspólnej jako Edyta Dudek
    2007: Mamuśki jako Marysia (odc. 7)
    2007: Hela w opałach jako Magda (odc. 16)
    2007–2015, od 2017: Barwy szczęścia jako Zosia Karnicka
    2008: Plebania jako Agata
    2008: Samo Życie jako modelka (odc. 1076)
    2008–2009: Klan jako Patrycja Wolska
    2008: Na kocią łapę jako Kasia
    2008: Londyńczycy jako Ania (odc. 12)
    2008: Faceci do wzięcia (odc. 67)
    2009: Randka w ciemno jako koleżanka z pubu
    2009: Na dobre i na złe jako córka Sabiny (odc. 397)
    2009: Mniejsze zło jako studentka
    2009–2010: Majka jako pielęgniarka Kamila
    2011: Wiadomości z drugiej ręki jako Mariola (odc. 8)
    2012: Anna German jako Anna German
    2014: Ojciec Mateusz jako Paulina Bednarek (odc. 147)
    2014: Talianka jako Julietta Canavaro
    2014–2015: Blondynka jako Sylwia Kubus
    2018: Na dobre i na złe jako Kinga (odc. 705)

Dyskografia

    2013: Piosenki Anny German

Nagrody i nominacje

2014: Nominacja – Telekamery „Tele Tygodnia” 2014 w kategorii Aktorka[11]
2014: Wygrana – Wiktor Publiczności 2013[12]
2015: Nominacja – Telekamery „Tele Tygodnia” 2015 w kategorii Aktorka[13]
2015: Nominacja – Wiktor Publiczności 2014.

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: