Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Jacek Lenartowicz

Jacek Lenartowicz

Jacek Lenartowicz (ur. 13 września 1960 w Puławach) – polski aktor teatralny i filmowy, prezenter telewizyjny.

Życiorys

W 1987 zdał egzamin eksternistyczny dla aktorów dramatu w Warszawie. Przez kilka lat mieszkał w Australii. Współprowadził wraz z Krzysztofem Ibiszem teleturniej Gorączka złota na antenie TVN. Zapowiada także zawodowe walki bokserskie, które odbywają się w Polsce.
Od 7 do 14 marca 2014 brał udział w programie Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami. Jego partnerką taneczną była Paulina Biernat, z którą zajął ostatnie, jedenaste miejsce.

Teatr

    Teatr Żydowski w Warszawie: 1984–1990
    Teatr Dramatyczny w Elblągu: 1990–1991
    Operetka Warszawska: 1993–1994
    Teatr Komedia w Warszawie: 1998–2006
    Teatr Muzyczny „Roma”: 2009
    Teatr Syrena w Warszawie: „Ławka rezerwowych” – jako Kopyto – 2012
    Teatr Old Timers Garage w Katowicach: „The Bricklin Musical – Samochodowa Fantazja” – jako Richard Hatfield – 2013

Filmografia

    1988: Zmowa – taksówkarz Kurnicki, zięć Siejby
    1992: Wiatr ze wschodu – kapitan Walerian Klimienko
    1993: Tylko strach
    1993: Łowca. Ostatnie starcie – policjant na motorze
    1993: Człowiek z... – milicjant naprawiający malucha Ani
    1993: Czterdziestolatek. 20 lat później
    1994: Panna z mokrą głową
    1994: Oczy niebieskie
    1994: Faustyna
    1994: Jest jak jest – gangster
    1995: Ekstradycja
    1995: Prowokator – żandarm
    1995: Dwa światy – Borin
    1997–2007: Złotopolscy
    2000: Sezon na leszcza
    2000–2001: Przeprowadzki – Florek, kierowca w firmie Szczygłów
    od 2002: M jak miłość – Janek Zawadzki
    2002–2005: Lokatorzy jako Krzysztof
    2002: Edi – Brat I
    2002–2007: Samo Życie – Dariusz Zeman
    2003–2004: Glina – goryl „Grubego”
    2004: Camera Café – Wiktor
    2004–2007: Kryminalni – Bazyl
    2004–2005: Oficer – policjant „Balon”
    2005: Karol. Człowiek, który został papieżem – UBek aresztujący prymasa Wyszyńskiego
    2005: Lawstorant – „Belfegor”
    2005: RajUstopy – Jurij
    2005: Boża podszewka II – Witalis, ochroniarz w biurze PUR-u
    2005: Klinika samotnych serc – Bolesław Kot
    2006: Palimpsest – Drugi
    2006: U fryzjera – ochroniarz
    2006: Niania jako Zieliński odc.31
    2007: Odwróceni jako Gąsior
    2008: Stygmatyczka (Scena Faktu Teatru Telewizji) jako oficer
    2009: Doręczyciel jako Zyga
    2010: Plebania jako przedsiębiorca Mariusz
    2010: Ojciec Mateusz jako przedsiębiorca (odc. 43 Konkurs tańca)
    2010: Prosta historia o miłości
    2011,2013: Pierwsza miłość – Ryszard Nowak
    2015: Strażacy – brygadier Jerzy Kosmala

Filmografia – występy gościnne

    1994: Panna z mokrą głową (odc. 3 i 6)
    1996: Awantura o Basię (odc. 4)
    1998: 13 posterunek – monter (odc. 25)
    2000: Dom – milicjant wzywany przez Jolę w sprawie kradzieży psa (odc. 24)
    2002: Miodowe lata – sokista (odc. 89)
    2002: Kasia i Tomek – diler w salonie samochodowym (odc. 16), opiekun prostytutki Andżeliki (tylko głos; odc. 23)
    2004: Rodzina zastępcza – Tajniak (odc. 167)
    2006: Niania – Piotr Zieliński, sąsiad Skalskiego (odc. 31)
    2006: Na dobre i na złe – Skurski, mąż Barbary (odc. 261)
    2009: Blondynka – Jacques Morski „Bankomat” (odc. 1)
    2011: Czas honoru – Georg Kirsten (odc. 52)
    2012: Ja to mam szczęście! – Hans Schmidt (odc. 20)
    2013–2014: Prawo Agaty – Tomasz Piotrowski (odc. 43 i 57)
    2013: To nie koniec świata – Tobiasz (odc. 7 i 11)
    2014: Komisarz Alex – Marian Brożek (odc. 56)
    2017: Nieprzygotowani - Brunon Kąkol (odc. 19)

Użyczył głosu

    1987–1990: Kacze opowieści (nowa wersja dubbingowa)
    1996: O czym szumią wierzby – Jan Łasica
    2005: Pingwiny z Madagaskaru: Misja Świąteczna – Kowalski
    2005: Madagaskar – Kowalski
    2005: Czerwony Kapturek – prawdziwa historia
    2005: Kurczak Mały
    2005: Jan Paweł II – Lech Wałęsa
    2006: Happy Feet: Tupot małych stóp – Boss Skua
    2006: Pajęczyna Charlotty – Golly
    2006: Sposób na rekina – Edek
    2006: Gothic III
    2006: Po rozum do mrówek – Mucha
    2007: Rodzinka Robinsonów –
        Wujek Fritz,
        Ciocia Petunia
    2007: Shrek Trzeci
    2007: Na fali – Tank Evans
    2008: Sam & Max: Sezon 1 – Bosko
    2008: Madagaskar 2 – Kowalski
    2008: Pingwiny z Madagaskaru – Kowalski
    2008: Alone in the Dark – Theophile Paddington
    2009: Killzone 2 – Mael Radec
    2009: Dragon Age: Początek – Lord Harrowmont
    2009: Wyspa dinozaura 2 –
        Otto
        Barnaba,
    2010: Czarodziejka Lili: Smok i magiczna księga – Hieronim
    2010: Madagwiazdka – Kowalski
    2010: Mysi agenci – Stach
    2011: Wiedźmin 2: Zabójcy królów –
        Troll spod Flotsam
        Silnoręki,
        Odrin,
    2012: Madagaskar 3 – Kowalski
    2015: Pingwiny z Madagaskaru – Kowalski

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrał w: