Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Izabela Kuna

Izabela Kuna

Izabela Kuna (ur. 25 listopada 1970 w Tomaszowie Mazowieckim) – polska aktorka filmowa i teatralna, blogerka.

Jest absolwentką Wydziału Aktorskiego PWSFTviT w Łodzi, związana z Teatrem Polskim w Warszawie, występuje gościnnie w sztuce "Koronacja" w Teatrze Narodowym. Brała udział w wielu etiudach filmowych Mistrzowskiej Szkoły Filmowej Andrzeja Wajdy. Rola Łucji w teatrze tv "Łucja i jej dzieci" przyniosła jej Grand Prix dla najlepszej aktorki podczas Festiwalu „Dwa teatry”- Sopot 2004.

Aktorka znana jest z ról w takich filmach jak "Lejdis", "Śniadanie do łóżka" "Drogówka". Izabela Kuna gra również w serialach m. in. w "Barwach szczęścia", "Plebanii", "Szpilkach na Giewoncie" , "Krew z krwi", "Baron 24"

Filmografia

    Fitness Club (1994–1995) jako klientka "ze zniszczoną cerą"
    Archiwista (1995)
    Dom (1996) jako reporterka w tv
    Ekstradycja 2 (1996) jako agentka UOP w hotelu
    Boża podszewka (1997) jako aplikantka na balu
    Historie miłosne (1997) jako studentka
    Klan (1997–1999) jako Ewa Kowalik, mama Maciusia
    Dług (1999) jako żona Matczaka
    Na koniec świata (1999) jako modelka Wiktora
    Torowisko (1999) jako dziennikarka rozmawiająca w tv z panią Jolą
    Wielkie rzeczy (2000) jako kobieta kupująca kafelki w sklepie Skowronków
    Kasia i Tomek (seria I) (2002) jako kasjerka w wypożyczalni; tylko głos
    Psie serce (2002) jako Dorota, podwładna Mai
    Ciało (2003) jako siostra Felicyta
    Daleko od noszy (2003) jako Krystyna Nosoń
    Kasia i Tomek (seria II) (2003) jako Lena, koleżanka Kasi z liceum; tylko głos
    M jak miłość (2003) jako pielęgniarka
    Na Wspólnej (2003–2007) jako Aneta Czarnecka
    Kryminalni (2004) jako sąsiadka Anny Szennert
    Na dobre i na złe (2004) jako Beata Skowron
    Plebania (2004) jako Bożena Paprocka
    Pomyłka (2004) jako Marzena
    Talki z resztą (2004) jako Marta Boniatowska
    Teraz ja (2004) jako żona jadąca nad morze
    Boża podszewka II (2005) jako Rosjanka zajmująca mieszkanie
    Tango z aniołem (2005–2006) jako Ewa Rynwid, wróżka
    Job, czyli ostatnia szara komórka (2006) jako matka „Chemika"
    Magda M. (2006) jako Edyta Garnicka
    Jan Paweł II (2006) jako Emilia Wojtyła, matka Karola
    Barwy szczęścia (2007–2016) jako Maria Pyrka-Złota
    Jak to jest być moją matką (2007) jako Monika Motyka, niepełnosprawna kobieta na wózku inwalidzkim
    Prawo miasta (2007) jako Emilia Gralczyk, żona Edwarda
    Lejdis (2008) jako Gośka, prawniczka
    33 sceny z życia (2008) jako Kaśka, siostra Julii
    Idealny facet dla mojej dziewczyny (2009) jako Klara Rojek
    Złoty środek (2009) jako recepcjonistka Ula
    Miłość na wybiegu (2009) jako przyjaciółka Marleny
    Galerianki (2009) jako matka Alicji
    Szpilki na Giewoncie (2009) jako Eliza Morawska, redaktor naczelna pisma
    Lincz (2010) jako Jagoda Słota, sąsiadka Gradów
    Śniadanie do łóżka (2010) jako Ewa
    Komisarz Alex (2011) jako Ewa Malczewska (odc. 3)
    Supermarket (2012) jako Bogusia Warecka, żona Michała
    Drogówka (2012) jako Ewa
    Krew z krwi (2012, 2015) jako Sandra Kozłowska
    Ojciec Mateusz (2013) jako Hanna Waga (odc. 113)
    Płynące wieżowce (2013) jako Krystyna
    Baron24 (2014) jako Sylwia Baron
    Singielka (2015) jako Dorota Łapacka
    Wołyń (2016) jako Głowacka
    Komisarz Alex (2017) jako księżna
    Listy do M. 3 (2017) jako Agata

Polski dubbing

    2008: Opowieści na dobranoc jako Aspen
    2008: Piorun jako Mindy

Role teatralne

    Mechaniczna pomarańcza reż. Feliks Falk (Teatr im. Stefana Jaracza w Łodzi) jako dziewczyna z baru
    Upadłe anioły reż. Michael Hackett (Teatr Dramatyczny w Warszawie) jako Młoda mniszka
    Chłopcy reż. Maciej Z. Bordowicz (Teatr Polski w Warszawie) jako Wiktoryna
    Przebudzenie wiosny reż. Szczepan Szczykno (Teatr Polski w Warszawie) jako Marta
    Kram z piosenkami reż. Barbara Fijewska (Teatr Polski w Warszawie)
    Sędziowie reż. Paweł Łysak (Teatr Polski w Warszawie) jako Jewdoha
    W małym dworku reż. Linas Zaikauskas (Teatr Powszechny im. Jana Kochanowskiego w Radomiu) jako Widmo matki - Anastazji Nibek
    Biwak pod gołym niebem reż Jan Kulczycki (Teatr Polski w Warszawie) jako III Podróżny
    Trzy siostry. Kilka lat później... reż. Linas Zaikauskas (Teatr Powszechny im. Jana Kochanowskiego w Radomiu) jako Olga
    Lustro reż. Tomasz Zygadło (Teatr Polski w Warszawie) jako dziewczyna, Garderobiana
    Don Juan, czyli Kamienny gość reż. Jarosław Kilian (Teatr Polski w Warszawie) jako Dona Elwira
    Ręce na szyję zarzucić reż. Urszula Kojak, Rafał Sisicki, Tomasz Gawron, Marta Ogrodzińska, Natalia Babińska, Michał Walczak (Akademia Teatralna w Warszawie) jako Anna Pietrowna
    Miss HIV reż. Maciej Kowalewski (MM Przebudzenie-Kompania Teatralna w Warszawie)
    Odyseja reż. Jarosław Kiljan (Teatr Polski w Warszawie) jako Helena, Kobieta Kirke
    Bomba reż. Maciej Kowalewski (Centrum Artystyczne M25 w Warszawie) jako Redaktor Justyna
    Imieniny reż. Aleksandra Konieczna (Teatr Narodowy w Warszawie) jako Zofia Łobudzka
    Dulscy z o.o. reż. Marta Ogrodzińska (Teatr Polski w Warszawie) jako Juliasiewiczowa
    Noc reż. Andrzej Bartnikowski (Teatr Polski w Warszawie) jako Dusza
    Szarańcza reż. Natalia Sołtysik (Teatr Ateneum im. Stefana Jaracza w Warszawie) jako Nadeżda
    W małym dworku reż. Anna Augustynowicz (Och-Teatr w Warszawie) jako Aneta Wasiewiczówna
    Premiera reż. Tomasz Dutkiewicz (Teatr Komedia w Warszawie) jako Cilla Fraser
    Trash Story reż. Marta Miłoszewska (Teatr Telewizji) jako Wdowa

Publikacje

    Klara (2010) (wyd. Świat Książki)

 

źródło: wikipedia