Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Izabela  Dąbrowska

Izabela Dąbrowska

Izabela Dąbrowska (ur. 22 sierpnia 1966 w Białymstoku) – polska aktorka teatralna, filmowa i dubbingowa, nagrodzona wyróżnieniem aktorskim na Kaliskich Spotkaniach Teatralnych (2011);
artystka kabaretowa.

Życiorys

Urodziła się w Białymstoku, a do trzeciego roku życia wychowywała się w Kołodnie, skąd pochodziła jej rodzina i gdzie mieszkali jej dziadkowie[1]. Ukończyła V Liceum Ogólnokształcące im. Jana III Sobieskiego w Białymstoku, następnie studia na Wydziale Lalkarskim w Białymstoku Akademii Teatralnej im. Aleksandra Zelwerowicza w Warszawie.

Zadebiutowała rolą Ziarenka w Turlajgroszku Piotra Tomaszuka i Tadeusza Słobodzianka w gdańskim Teatrze Lalki i Aktora Miniatura (oraz w Teatrze TV).

Występowała w teatrach: Lalka w Warszawie (1989–1990), Teatrze Lalki i Aktora Miniatura w Gdańsku (1990–1991), Dramatycznym w Warszawie (1995), Na Woli w Warszawie (1999). Od roku 2005 współpracuje z warszawskim Laboratorium Dramatu i Teatrem Montownia.

Izabela Dąbrowska zdobyła m.in. wyróżnienie aktorskie na 51. Kaliskich Spotkaniach Teatralnych (2011) za rolę Zochy w inscenizacji dramatu Nasza klasa (2009) Tadeusza Słobodzianka w reżyserii Ondreja Spišáka w Teatrze na Woli im. Tadeusza Łomnickiego w Warszawie (2010).

Jest członkiem Kabaretu na Koniec Świata. W miniserialu komediowym Ucho Prezesa (2017–2019) grała rolę pani Basi, sekretarki prezesa.

Filmografia

    2021: W lesie dziś nie zaśnie nikt 2 jako prostytutka Janeczka
    2021: Miłość do kwadratu jako nauczycielka
    2020: W głębi lasu jako Bożena Perkowska, matka Artura
    2020: W lesie dziś nie zaśnie nikt jako prostytutka Janeczka
    2019: Czarny mercedes jako dozorczyni Wielgatowa
    2019: Całe szczęście jako pani Jadzia
    2019: My Name Is Sara jako Marina
    2019: Władcy przygód. Stąd do Oblivio jako kucharka
    2018: La La Poland – różne postacie
    2018: 7 uczuć jako pani Dana, żona docenta
    2017: Listy do M. 3 jako Urszula
    2017–2019: Ucho Prezesa jako pani Basia, sekretarka
    2016: Jestem mordercą jako Krystyna Górecka
    2016: Powidoki jako urzędniczka ZPAP
    2013: Bar u Danuśki jako Fredzia
    2014: Bogowie jako matka młodego księdza
    2013–2021: Blondynka jako Jasiunia Rostworowska, gospodyni doktora Fusa oraz jako Zofia Skiba, siostra bliźniaczka Jasiuni (od sezonu 8)
    2013: Ida jako kelnerka w Szydłowie
    2012: Żaklina jako nauczycielka
    2010 Ojciec Mateusz jako gospodyni Szorskiego
    2010: Kołysanka jako żona listonosza
    2010: Milczenie jest złotem jako rejestratorka, uczestniczka spotkania AA
    2010: Trzy minuty. 21:37 jako Magdalena, matka chłopaka
    2010: Blondynka jako Jasiunia
    2010: Benek jako ekscentryczna kobieta sprzedająca Benkowi mieszkanie
    2009 – Ojciec Mateusz jako Jadwiga Pope
    2009: Galerianki jako matka Julii
    2008: Nie kłam, kochanie jako sekretarka
    2007: Wszystko będzie dobrze jako Zofia Kwiatkowska, matka Pawła
    2005: Boża podszewka II jako Wandzia Jurewicz, żona Bronisia
    2005: Połykacze książek z cyklu „Magiczne drzewo” jako bibliotekarka
    2004: Stacyjka jako Teresa Krupa, żona Henryka
    2003: Biała sukienka jako Zocha Suszkowa
    2003: Ubu Król jako córka Stanislasa
    2003–2009: Plebania jako Katarzyna Machejkowa
    2003: Show jako Beatka
    2001: Garderoba damska jako garderobiana Lusia, siostrzenica Broni
    2000: Twarze i maski jako suflerka
    2000: Cud purymowy jako urzędniczka
    1999: Wszystkie pieniądze świata jako Aldona Kraszewska
    1997: Boża podszewka jako Wandzia Jurewicz, żona Bronisia

Gościnnie

    2021: Komisarz Mama jako Natalia Lasota (odc. 3)
    2017: W rytmie serca jako Ukrainka Oksana, pomoc domowa (odc. 2)
    2015: Skazane jako przewodnicząca Komisji Kwalifikacyjnej Ośrodka Pomocy Społecznej (odc. 6)
    2014: Ojciec Mateusz jako sprzątaczka Rozena (odc. 148)
    2012: Ja to mam szczęście! jako profesor Popławska (odc. 52)
    2012: Szpilki na Giewoncie jako Jola z Bemowa (odc. 50)
    2011: Instynkt jako pani Kmita (odc. 6)
    2011: Prosto w serce jako Teresa Markiewicz, pracownica domu dziecka
    od 2010-: Na Wspólnej jako Teresa Bednarczuk, nauczycielka
    2010: Ojciec Mateusz jako gospodyni Szorskiego (odc. 35)
    2008: Agentki jako znawczyni kawy
    2007–2008: Glina jako Zofia Auguścikowa (odc. 16 i 17)
    2007: Ja wam pokażę! jako kobieta na policji (odc. 9)
    2007: Mamuśki jako sprzątaczka Sroków
    2007: Królowie śródmieścia jako Wanda, koleżanka Marty (odc. 12)
    2006: Magiczne drzewo jako bibliotekarka (odc. 7)
    2006: Hela w opałach jako pani Szmit, kandydatka na nianię (odc. 5)
    2005: Wiedźmy jako Gienia, żona Szymka
    2005: Klinika samotnych serc jako salowa w szpitalu
    2004: Sublokatorzy jako siostra Beata
    2004–2006: Bulionerzy jako sąsiadka Jastrzębska
    2004, 2007: Kryminalni jako Rudzikowa (odc. 10); Krystyna Lorek (odc. 75)
    2003–2005: Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście jako Franczeska
    1999–2005: Lokatorzy
    1999: Palce lizać jako Irena, sprzątaczka w Urzędzie Gminy, żona Rysia
    1999–2006: Na dobre i na złe jako Rudzińska, matka Piotrusia
    1998: 13 posterunek jako Iwonka (odc. 28)
    1997–2006: Klan
        Bufetowa w Barze Mlecznym „Uniwersytecki” (odc. 155)
        Zagrosikowa, żona rannego kierowcy firmy „Migiem”
    1997: Wojenna narzeczona jako polska chłopka

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w:

Zobacz profil WojArt na Instagram Zobacz profil WojArt na Instagram