Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Ifi Ude

Ifi Ude

Nie jesteśmy agencją aktorską nie pośredniczymy w kontaktach z aktorami. 

Ifi Ude, właśc. Diana Ifeoma Ude (ur. 15 lutego 1986 w Enugu) – polsko-nigeryjska piosenkarka,
kompozytorka i autorka tekstów, producentka muzyczna, pisarka i prezenterka telewizyjna,
półfinalistka trzeciej edycji programu Must Be the Music. Tylko muzyka.

Życiorys

Wczesne lata

Urodziła się w Enugu w Nigerii, jest córką Polki i Nigeryjczyka z ludu Ibo.
Do Polski przyjechała w wieku trzech i pół roku, zamieszkała w domu swojej babci w Opolu.
W 2005 zamieszkała w Warszawie, ukończyła kulturoznawstwo na Uniwersytecie Warszawskim.

Kariera

Swój debiut sceniczny zaliczyła podczas jam session w opolskim radiu, występując spontanicznie z zespołem Funkygor.
Występowała z zespołami opolskimi (Funkygor, Funkcjonalni), krakowskim (City), warszawskimi (Szekspir, Hormonogram,
Long Long).

W 2012, wraz z artystami pochodzenia afrykańskiego mieszkającymi w Warszawie,
wzięła udział w powstaniu trzech teledysków do nowo zaaranżowanych szlagierów warszawskich:
„Nie masz cwaniaka nad warszawiaka”, „Warszawa da się lubić” i „Jak przygoda to tylko Warszawie”.
Wiosną tego samego roku wzięła udział w trzeciej edycji programu Polsatu Must Be the Music.
Tylko muzyka, w którym doszła do półfinału.

W 2013 wydała debiutancki album studyjny, zatytułowany po prostu Ifi Ude.
Otrzymała nominację do nagrody Fryderyka 2014 w kategorii muzyki rozrywkowej,
"Debiut Roku". W październiku 2013 wydała debiutancką książkę dla dzieci pt. Zebra (wyd. Poławiacze Pereł).

W lutym 2018 z utworem „Love Is Stronger” zakwalifikowała się do stawki finałowej krajowych eliminacji do
63. Konkursu Piosenki Eurowizji. W finale selekcji, rozgrywanym 3 marca, zajęła czwarte miejsce.
Wiosną tego samego roku wraz z Andrzejem Krzywym prowadziła program TVP1 Od Opola do Opola,
przygotowywany przed 55. Krajowym Festiwalem Piosenki Polskiej w Opolu.

Dyskografia

Albumy studyjne

    2013: Ifi Ude (wydanie własne)

Kompilacje

    2013: Panny wyklęte
    2014: Panny wyklęte: wygnane vol. 1
    2015: Panny wyklęte: wygnane vol. 2

Single

    2013: „ArkTika”, „Miłościoszczelny”
    2012: „My Baby Gone”, „Fala”
    2018: „Love is Stronger” „Wielkomiejski smutek”

Twórczość literacka

2013: Zebra (wyd. Poławiacze Pereł)

źródło: wikipedia