Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Ewa Kasprzyk

Ewa Kasprzyk

Ewa Kasprzyk, także Ewa Kasprzyk-Bernatowicz (ur. 1 stycznia 1957 w Stargardzie Szczecińskim) – polska aktorka teatralna,
telewizyjna i filmowa.

Życiorys

W 1983 ukończyła PWST w Krakowie.

Kariera teatralna

Niedługo po ukończeniu szkoły aktorskiej dołączyła do zespołu gdańskiego Teatru Wybrzeże, w którym występowała od 1983 przez kolejnych szesnaście lat, do 2000.
W tym czasie zagrała w przedstawieniach m.in. Kazimierza Kutza (Batałajkin i spółka), Stanisława Różewicza (Sztukmistrz z Lublina według Singera)
i Mikołaja Grabowskiego (Stąd do Ameryki), a także Krzysztofa Babickiego i Barbary Sass.
Do największych osiągnięć aktorki z tego okresu zalicza się główne role w Antoniuszu i Kleopatrze Szekspira (Kleopatra), Tutam Shaeffera (Ona),
Trzech siostrach Czechowa (Olga) i Dwojgu na huśtawce Gibsona (Ona).

W 2000 przeniosła się do warszawskiego Teatru Kwadrat, słynącego z repertuaru komediowego i farsowego.

Równocześnie występuje w odważnych monodramach. Krytyka wysoko oceniła jej tytułową rolę w Patty Diphusa, teatralnej adaptacji jednego z opowiadań Pedro Almodóvara.
W przedstawieniu, prezentowanym m.in. na scenie Teatru „Polonia” i w warszawskim klubie Le Madame, wcieliła się w postać światowej gwiazdy porno.
W 2006 zagrała Marilyn Monroe w Marilyn i papież. Listy między piekłem a niebem.

Od 2011 występowała w roli piosenkarki Violetty Villas, w spektaklu kostiumowym Kallas, czyli spotkanie dwóch legend...
Marcina Szczygielskiego, u boku Joanny Kurowskiej, która wcielała się w rolę innej gwiazdy polskiej estrady – Kaliny Jędrusik.

Kariera filmowa

W 1985, w wieku dwudziestu ośmiu lat, rolą zaradnej Kwiryny w Dziewczętach z Nowolipek Barbary Sass, zadebiutowała w filmie.
Niedługo potem możliwości aktorki na różne sposoby wykorzystał Roman Załuski. W dramacie Głód serca (1986) Kasprzyk wcieliła się w postać nieufnej matki,
samotnie wychowującej syna. Jeszcze inaczej zaprezentowała się w jego komediach – w Koglu-moglu (1988) i Galimatiasie,
czyli koglu-moglu II (1989) była histeryczną żoną docenta Wolańskiego, a w Komedii małżeńskiej (1993) – Marią, kurą domową, która decyduje się na porzucenie rodziny
i rozpoczęcie samodzielnej kariery w Warszawie.
W latach 90. ograniczyła występy w filmie, skupiając się na pracy teatralnej. W tym czasie zagrała jedynie kilka drugoplanowych ról, m.in. w serialu Radio Romans.

W 1998 znalazła się w obsadzie telenoweli Złotopolscy, która wkrótce zyskała olbrzymią popularność wśród masowej widowni.
Jej Ilona Clark-Kowalska – zdecydowana, silna, pewna siebie, nowoczesna, dojrzała kobieta – była zapowiedzią nowego typu postaci,
które następnie powtórzyła w Karierze Nikosia Dyzmy (2002) i Warszawie (2003) oraz produkcjach telewizyjnych: Magdzie M. i Codziennej 2 m. 3.

W 2001 za rolę w filmie Bellissima otrzymała nagrodę za pierwszoplanową rolę żeńską na Festiwalu Polskich Filmów Fabularnych.

Na nieco innym biegunie znajdują się jej role w skromnych, ambitnych filmach, najczęściej u młodych debiutantów.
W komedii lirycznej Cudownie ocalony (2004) z dużą dozą autoironii zagrała starą prostytutkę-oszustkę Lolę Katafalk,
pojawiła się również u Marcina Wrony w Człowieku magnesie (2001). Do najważniejszych aktorskich dokonań Kasprzyk należy rola niezrównoważonej,
egzaltowanej, rozczarowanej gwiazdy, zafascynowanej Violettą Villas, która swoje niespełnione ambicje artystyczne próbuje zrekompensować posyłając córkę na konkursy
i przesłuchania, w Bellissimie (2000) Artura Urbańskiego. Kreacja spotkała się z dobrymi recenzjami krytyków oraz uznaniem jurorów 26. FPFF w Gdyni,
którzy przyznali jej nagrodę dla najlepszej aktorki (ex-aequo z Kingą Preis).

Działalność pozaaktorska

W 2013 odcisnęła swą dłoń na Promenadzie Gwiazd w Międzyzdrojach.

Od 6 marca do 8 maja 2015 brała udział w trzeciej emitowanej przez telewizję Polsat edycji programu Dancing with the Stars.
Taniec z gwiazdami. Jej partnerem tanecznym był Jan Kliment, z którym odpadła w dziewiątym odcinku, zajmując 4. miejsce.

Życie prywatne

Ma córkę Małgorzatę Bernatowicz, która jest piosenkarką.

Filmografia

    1980 – Królowa Bona jako dwórka
    1982 – Epitafium dla Barbary Radziwiłłówny jako dziewka
    1985 – Dziewczęta z Nowolipek jako Kwiryna
    1985 – Medium jako siostra Maria
    1985 – Rajska jabłoń jako Kwiryna
    1986 – Głód serca (film tv) jako Maria Chojnacka
    1988 – Kogel-mogel jako Barbara Wolańska
    1989 – Galimatias, czyli kogel-mogel II jako Barbara Wolańska
    1989 – Jemioła jako Julia
    1993 – Czterdziestolatek. 20 lat później (serial, odc. 3) jako właścicielka domu aukcyjnego
    1993 – Kolejność uczuć jako Ewa, kochanka Nawrota
    1993 – Komedia małżeńska jako Maria Kozłowska
    1993 – Pajęczarki jako żona Brunona
    1993 – Polski crash (film tv) jako barmanka Luśka
    1993 – Śliczna dziewczyna (film tv) jako żona
    1994–1995 – Radio Romans (serial) jako aktorka Łucja Maj
    1995 – Drzewa jako Ewa
    1997 – Kochaj i rób co chcesz jako Nowakowa, matka Agnieszki
    1999 – O dwóch takich, co nic nie ukradli jako żona burmistrza
    1999 – Policjanci (serial, odc. 1 i 9) jako żona ministra Puchacza
    2000 – Bellissima jako Elżbieta, matka Marysi
    2001 – Buła i spóła (serial, odc. 16 i 20) jako Piórkowska, nauczycielka Walda
    2001 – Człowiek magnes jako matka Artura
    2001 – Licencja na zaliczanie jako mama
    2002 – Kariera Nikosia Dyzmy jako senator Anna Walewska
    2002 – To tu, to tam jako Violetta
    2003 – Warszawa jako Gębalska
    2004 – Cudownie ocalony jako Lola Katafalk
    2005 – Kochankowie z Marony jako Eufrozyna
    1998–2010 – Złotopolscy (serial) jako Ilona Clark-Kowalska
    2006–2007 – Codzienna 2 m. 3 (serial) jako Wiktoria
    2006–2007 – Królowie śródmieścia jako Irena
    2005–2007 – Magda M. (serial) jako Teresa Miłowicz, matka Magdaleny Miłowicz
    2007 – Prawo miasta (serial) jako Barbara Sarnecka-Wesołowska, matka Jagi
    2007 Pitbull – jako Jadzia, konkubina Jaworskiego (odc. 7)
    2008–2012 – Na dobre i na złe (serial) jako Elżbieta Żak, dyrektorka administracyjna szpitala w Leśnej Górze
    2009 – Wojna polsko-ruska jako matka Silnego
    2009 – Królowa śniegu jako matka homoseksualisty
    2009 – Londyńczycy 2 jako matka Wioli (odc. 2)
    2010–2011 – Prosto w serce jako Nina Wójcik, mama Czarka
    2011 – Och, Karol 2 jako mama Karola
    2011 – Kanadyjskie sukienki jako Barbara, wnuczka Poli Negri
    2012 – Komisarz Alex jako Grażyna Chowaniec (odc. 6)
    2012 – Prawo Agaty jako matka Oli
    2012 – Ja to mam szczęście! jako Katarzyna, matka Jerzego
    2012–2018 – Przyjaciółki jako Maria Strzelecka, matka Pawła
    2015 – Nie rób scen jako Maryla, matka Olgi
    2015 – Blondynka jako Izabela Rychter
    2016 – Druga szansa jako aktorka (odc. 1)
    2016 – Kobiety bez wstydu jako Ewa Ordon
    od 2018 – M jak miłość jako Weronika Sobańska
    2018 – Narzeczony na niby jako ciotka Maria
    2019 – Miszmasz, czyli kogel-mogel 3 jako Barbara Wolańska

Dubbing

    2010 – Disco robaczki jako matka Bogdana
    2010 – Psy i koty: Odwet Kitty jako Kitty Galore

Teledyski

    2010 – „Kim tu jestem” (wyk. Justyna Steczkowska)
    2013 – „Kadr” (wyk. MashMish)
    2015 – „Megiera” (wyk. Sławomir Zapała)

Odznaczenia

    Srebrny Krzyż Zasługi (11 października 1996).

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: