Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Dorota Chotecka

Dorota Chotecka

Dorota Chotecka-Pazura,  (ur. 15 marca 1966 w Radomiu) – polska aktorka.

Życiorys

Absolwentka VI Liceum Ogólnokształcącego im. Jana Kochanowskiego w Radomiu. W 1993 ukończyła studia na wydziale aktorskim Państwowej Wyższej Szkoły Filmowej,
Telewizyjnej i Teatralnej im. Leona Schillera w Łodzi. Na szklanym ekranie zadebiutowała w 1993 rolą w filmie Pożegnanie z Marią. Potem wystąpiła w takich produkcjach,
jak Awantura o Basię, Wszyscy jesteśmy Chrystusami,
Dzień świra czy Szczęśliwego Nowego Jorku.

Ogólnopolską popularność zyskała pod koniec lat 90., dzięki roli despotycznej i żywiołowej Danuty Norek w przebojowym serialu komediowym Miodowe lata
oraz jego kontynuacji Całkiem nowe lata miodowe.
Z kolei kreacja prostytutki Joli w sitcomie 13 posterunek przyniosła jej status seksbomby.
Przez dziesięć lat wcielała się także w postać Krystyny Więcławskiej w serialu TVP1 Ranczo.

Na kanale Polsat Café aktorka prowadziła programy Baby room, Stylowe Spotkania Gali oraz Fabryka Urody.
Od 4 do 11 marca 2016 brała udział w piątej edycji programu rozrywkowego Dancing with the Stars.
Taniec z gwiazdami, emitowanego w telewizji Polsat. Odpadła w drugim odcinku, zajmując 10. miejsce. Jej partnerem tanecznym był Robert Kochanek.

Życie prywatne

Od 2003 jest żoną aktora Radosława Pazury. 21 stycznia 2007 urodziła się ich córka Klara Maria. Jest bratową aktora Cezarego Pazury.
Wraz z mężem została ambasadorem zorganizowanych w Krakowie Światowych Dni Młodzieży 2016.

Filmografia

    1993: Pożegnanie z Marią jako żona Tomasza
    1994: Polska śmierć jako gość na imieninach
    1994: Dama kameliowa jako kobieta obserwująca grę w karty
    1995: Sukces jako gość na przyjęciu u Skarbków (odc. 6)
    1995: Pestka jako uczestniczka przyjęcia
    1995: Nic śmiesznego jako dentystka Stefa
    1995: Awantura o Basię jako aktorka
    1996: Wirus jako kelnerka w pubie
    1996: Tajemnica Sagali jako mieszkanka Biskupina (odc. 4 i 5)
    1996: Nocne graffiti jako kobieta na drodze
    1996: Awantura o Basię jako aktorka
    1997: Zaklęta jako Sabina
    1997: Szczęśliwego Nowego Jorku jako żona "Azbesta"
    1997: Prostytutki jako Tania
    1997: Pokój 107 jako prowadzaca biuro wynajmu mieszkań
    1997–1998: 13 posterunek jako Jola
    1998–2003: Miodowe lata jako Danuta Norek, żona Tadzia
    1999: Złotopolscy jako Beata Kryńska, dziennikarka magazynu "Być Damą" (odc. 171 i 179)
    1999: Policjanci jako Monika Brzozowska (odc. 8)
    2000: Anna Karenina jako Lisa
    2000: 13 posterunek 2 jako Jola
    2002: Dzień świra jako właścicielka psa w przedziale pociągu
    2003: Kasia i Tomek jako psycholog; tylko głos (Seria II/odc. 23)
    2004: Pensjonat pod Różą jako Joanna (odc. 34)
    2004: Glina jako Barbara Nawrocka, sąsiadka Zajdlerów (odc. 7 i 8)
    2004: Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście jako Anais (Seria II/odc. 10)
    2004: Całkiem nowe lata miodowe jako Danuta Norek
    2005: Na dobre i na złe jako Ewa, narzeczona Krzysztofa (odc. 230)
    2005: Czego się boją faceci, czyli seks w mniejszym mieście jako psychoterapeutka Agata
    2006: Wszyscy jesteśmy Chrystusami jako nauczycielka Sylwusia
    2006: U fryzjera jako żona radnego Barana (odc. 2)
    2006: Statyści jako Ela, siostra Doroty
    2006: Statyści jako Ela, siostra Doroty
    2006–2009, 2011–2016: Ranczo jako Krystyna Więcławska
    2007: Ranczo Wilkowyje jako Krystyna Więcławska
    2007: Hela w opałach jako Barbara, siostra Michała (odc. 35)
    2007: Halo Hans! jako Cyganka Pimpusza
    2008: Rozmowy nocą jako Monika, właścicielka galerii
    2008: I kto tu rządzi? jako Aldona (odc. 42)
    2008: Dekalog 89+ jako matka
    2009–2011: Barwy szczęścia jako Celina Halicka, żona Łukasza
    2009: 39 i pół jako sekretarka na uniwersytecie (odc. 32)
    2010–2012: Na Wspólnej jako Sylwia Gajewska
    2011: Siła wyższa jako Grykowska (odc. 12)
    2012: Painting, Painting jako mecenas sztuki
    2012: Hotel 52 jako Sylwia, matka Mai (odc. 55)
    2014: Ojciec Mateusz jako Dorota Janicka, siostra biskupa (odc. 136)
    2015: Mąż czy nie mąż jako Aldona Szumska, matka Romy (odc. 13)
    2016: Druga szansa jako prokurator (odc. 4/Sezon 2)
    2017: Niania w wielkim mieście jako Katarzyna Mazurek, matka Dany i Adasia
    2018: 7 uczuć jako historyczka
    2019: Korona królów jako mieszczka Regina (odc. 163)
    2019: M jak miłość jako Krystyna Banach

Polski dubbing

    1993–1997: Beavis i Butt-head –
        dziewczyna (odc. 126)
        koleżanka Davida (odc. 131)
        uczestniczka terapii (odc. 132)
        kobieta w talk-show (odc. 150)
        rudowłosa dziewczyna (odc. 150)
    1994:  Bajka o pluszowych misiach, które uratowały święta – mama
    1994–1998: Spider-Man – doktor Sylvia Lopez
    2000: Babcię przejechały renifery – kuzynka Mel
    2004: Ekspres polarny – mama
    2014: Siostry wampirki – Elwira Tepe Przypisy

źródło: wikipedia

Na deskach teatru WojArt zagrała w: