Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Aleksandra Szwed

Aleksandra Szwed

Aleksandra Szwed (ur. 8 sierpnia 1990 w Warszawie) – polska aktorka, piosenkarka, prezenterka telewizyjna, konferansjerka, projektantka mody i modelka.

Życiorys

Jej matka jest Polką, a ojciec Nigeryjczykiem. Przed rozpoczęciem pracy w telewizji Szwed była w grupie dzieci towarzyszących występom Majki Jeżowskiej. Związana była również z Młodzieżowym Domem Kultury „Ochota”. Ukończyła Gimnazjum nr 145 im. Jana Pawła II w Warszawie oraz 21 Społeczne Liceum Ogólnokształcące im. Jerzego Grotowskiego. W 2014 ukończyła kulturoznawstwo w Szkole Wyższej Psychologii Społecznej w Warszawie i otrzymała tytuł magistra.

Kariera

Przez 11 lat (1998–2009) wcielała się w postać Elizy w serialu Rodzina zastępcza. Rola ta przyniosła jej ogólnopolską popularność.
W 2008 wygrała drugą edycję programu Gwiazdy tańczą na lodzie, u boku Sławomira Borowieckiego. Tego samego roku wystąpiła w show Jak oni śpiewają, w którym zajęła trzecie miejsce. Wiosną 2010 wzięła udział w jedenastej edycji Tańca z gwiazdami. Jej partnerem był Robert Rowiński. Para zajęła dziewiąte miejsce.
14 lutego 2009 z piosenką „All My Life”, nagraną w duecie z Marco Bocchino, wzięła udział w polskich preselekcjach do 54. Konkursu Piosenki Eurowizji „Piosenka dla Europy 2009”, zajmując 2. miejsce.
W sierpniu 2010 i w październiku 2012 pojawiła się na okładce magazynu „Playboy”.
Wiosną 2016 została uczestniczką piątej edycji programu rozrywkowego Twoja twarz brzmi znajomo. Mimo że nie wygrała ani jednego odcinka, do finału dotarła mając na koncie 255 punktów – najwięcej ze wszystkich uczestników. Ostatecznie, zajęła w nim pierwsze miejsce, wcielając się w postać Bernarda Ładysza i wykonując arię „Ten zegar stary” z opery Straszny dwór.

Życie prywatne

Szwed spotykała się z Robertem Stockingerem, synem aktora Tomasza Stockingera. W 2012 związała się z Baronem, gitarzystą zespołu Afromental. W styczniu 2013 media poinformowały o ich rozstaniu. 16 stycznia 2015 aktorka urodziła syna, Borysa. Ojcem dziecka jest jej obecny partner, koszykarz Krzysztof Białkowski.

Teatr

    2003: Teatr Rampa, musical O dobry dzień (wraz z zespołem tańca i muzyki „Tintilo”)
    2003: Teatrzyk Lusterko, spektakl Eutedemis, czyli po drugiej stronie lustra – jako Eutedemis
    2006: Teatrzyk Lusterko, spektakl Panna – jako Panna
    2006: Teatrzyk Lusterko, spektakl Jaś i Małgosia, czyli ciemne ścieżki – jako Małgosia
    2010: spektakl Antoine – jako Josephine Baker / Yvet (panna sklepowa) / Francis (asystentka Eleonory Roosevelt)
    2012: Teatr „Capitol”, spektakl Dwie połówki pomarańczy – jako Alex
    2013: Ale! Teatr, spektakl Siostrunie – Siostra Mary Leo
    2016: spektakl Przepraszam, co pan tu robi? – jako Maria

Filmografia

Obsada aktorska

    1999–2009: Rodzina zastępcza – jako Eliza
    2008: Niania – jako Zoya (odc. 97)
    2008: Daleko od noszy – jako uczennica Tola Wajdor (odc. 163)
    2009: Teraz albo nigdy! – jako Franka Drabczyk (odc. 31, 33, 35–44)
    2012: Ranczo – jako Marysia, przyjaciółka Jagny (odc. 76)
    2012: Panienki z Park Avenue – jako Ewa
    2013: Na krawędzi – jako Bayo Akijame (odc. 1–3, 13)
    2013–2017: Barwy szczęścia – jako Liliana
    2016: Rodzinka.pl – jako Aleksandra Wielopolska, korepetytorka Kacpra (odc. 180)

Dubbing

    2015: Until Dawn - jako Emily
    2017: Torment: Tides of Numenera - jako Matkina
    2017: Star Wars: Battlefront II - jako Iden Versio

Wykonanie piosenek

    2009: Klub Winx
    2015: „Last Christmas” z zespołem Vintage Vegas

Programy TV

    1995–1996: Ziarno
    1997–1999: Coś z niczego w 5-10-15
    Drozda Show
    1999-2009: "Rodzina Zastępcza"
    2008: Gwiazdy tańczą na lodzie – uczestniczka, partner: Sławomir Borowiecki (Wygrana)
    2008: Jak oni śpiewają – uczestniczka (3. miejsce)
    2010: Taniec z gwiazdami – uczestniczka, partner: Robert Rowiński (9. miejsce)
    2010: Królowie Densfloru – uczestniczka (Wygrana)
    2012: Operacja: Stylówa – prowadząca
    2013: Ekipa na swoim – prowadząca[15]
    2016: Twoja twarz brzmi znajomo – uczestniczka (Wygrana)

Dyskografia

Single

    2009: „All My Life” – duet z Marco Bocchino
    2013: „Ach Ten Pan!” – debiut solowy
    2015: „For Once in My Life” - singiel z zespołem Vintage Vegas
    2016 „Ty coś w sobie masz” w wersji polskiej i „I Won't Give Up” w wersji anglojęzycznej.
    2016 „Powiedz, że nie kochasz” - polska wersja piosenki „99 Luftballons”, debiut jako reżyserka teledysku.

Gościnnie

    2011: „Pomaganie jest trendy” (DKMS Team)
    2011: „Kiedy tracisz przyjaciela” (Team i Przyjaciele)

źródło: wikipedia