Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Agnieszka Sienkiewicz

Agnieszka Sienkiewicz

Agnieszka Sienkiewicz-Gauer (ur. 26 lipca 1984 w Mrągowie) – polska aktorka.

Życiorys

Absolwentka Policealnego Studium Teatralnego przy Teatrze im. St. Jaracza w Olsztynie (2005).

Kariera

Związana z Teatrem Kwadrat w Warszawie, współpracuje również z teatrem im. Bogusławskiego w Kaliszu. Występowała m.in. w serialach: Faceci do wzięcia, Na dobre i na złe, Twarzą w twarz, Plebania i Samo Życie. W serialu Agentki grała pierwszoplanową rolę Magdy Jaroszek. W latach 2010–2011 grała Wiki w serialu Prosto w serce emitowanym przez telewizję TVN. W latach 2011–2015 wcielała się w postać Katarzyny Mularczyk w serialu M jak miłość emitowanym przez telewizję TVP2. Od 2012 roku można ją zobaczyć w serialu Przyjaciółki, gdzie wciela się w Dorotę. W 2014 roku aktorka rozpoczęła pracę na planie serialu Sama słodycz, emitowanego przez TVN.

Od 5 września do 14 listopada 2014 brała udział w drugiej, emitowanej przez telewizję Polsat, edycji programu Dancing with the Stars. Taniec z gwiazdami. Jej partnerem tanecznym był Stefano Terrazzino, z którym zajęła pierwsze miejsce. Za swój pierwszy występ w show zdobyli 39 punktów, przechodząc do historii polskiej edycji programu jako para z największą liczbą punktów uzyskanych w pierwszym odcinku. Taki sam wynik uzyskała jeszcze Anna Wyszkoni z Janem Klimentem.

Życie prywatne

6 kwietnia 2016 roku aktorka urodziła swoją pierwszą córkę Zofię, której ojcem jest aptekarz Mikołaj Gauer. 27 maja 2017 roku para wzięła ślub, uroczystość odbyła się w Łodzi.

Filmografia

Filmy kinowe i telewizyjne

    2008: Wichry Kołymy jako Wiera
    2008: Ile waży koń trojański? jako recepcjonistka na Okęciu w roku 1999
    2008: Ego jako Monika
    2009: At Oglog jako dziennikarka
    2010: Milion dolarów jako Julia, pracownica banku
    2012: Yuma jako Mariola
    2013: Był sobie dzieciak jako sanitariuszka

Seriale

    2007: Klan jako Iwona
    2007: Twarzą w twarz jako barmanka (odc. 4)
    2007: Plebania (odc. 903)
    2008: Na dobre i na złe jako Tamara (odc. 346)
    2008: Faceci do wzięcia (odc. 67)
    2008: Agentki jako Magda Jaroszek
    2009: Rodzina zastępcza jako dziewczyna (odc. 308)
    2009–2011: Na Wspólnej jako Ania, opiekunka Ignasia
    2009: Teraz albo nigdy! jako dziewczyna studenta (odc. 37)
    2009: Blondynka jako dziennikarka (odc. 1, 6)
    2010: Apetyt na życie jako Małgosia
    2010: Ojciec Mateusz jako Kasia (odc. 49)
    2010–2011: Prosto w serce jako Wiktoria Sagowska, siostra Artura i Rafała
    2011–2015: M jak miłość jako Katarzyna Mularczyk
    2012: Hotel 52 jako Sylwia, siostra Anny (odc. 68)
    2012: Anna German jako Magda Janowska
    od 2012: Przyjaciółki jako Dorota Grabowska
    2014: Sama słodycz jako Janina
    2014, 2015: Ojciec Mateusz jako kelnerka Elwira Gawenda (odc. 151, 174, 182)
    2015: Zziajani jako Basia Orzeł

Polski dubbing

    2009: Ben 10: Alien Swarm jako Gwen Tennyson

źródło: wikipedia