Teatr bawi,teatr wzrusza,teatr serce Twe porusza
Agata Załęcka

Agata Załęcka

 

Nie jesteśmy agencją aktorską nie pośredniczymy w kontaktach z aktorami. 

Agata Załęcka (ur. 7 sierpnia 1982 w Warszawie) – polska aktorka i artystka kabaretowa.

Życiorys

Edukacja

W 2008 roku ukończyła Warszawską Szkołę Filmową, zdała państwowy egzamin eksternistyczny z dyplomem „Aktor dramatu”.

Kariera

W latach 1999–2003 współpracowała z Teatrem Buffo w Warszawie, gdzie jako nastolatka występowała pod okiem Janusza Józefowicza
oraz Janusza Stokłosy w musicalu Metro. W 2003 roku wystąpiła w Teatrze Muzycznym „Roma”.
W 2011 roku dołączyła do Kabaretu Moralnego Niepokoju, z którym występowała do kwietnia 2012 roku.

W czerwcu 2012 roku pojawiła się na okładce magazynu dla panów „Playboy”

Filmografia
Filmy

    2001: Sezon na leszcza
    2001: Blok.pl
    2003: Sukces
    2008: Umbra jako Kama
    2008: Szafy jako sąsiadka
    2009: Rewers (reż. Borys Lankosz) jako koleżanka z redakcji
    2009: Randka w ciemno jako pani z pieskiem
    2012: Warszawa (reż. Igor Devold)
    2014: Służby specjalne (reż. Patryk Vega)
    2017: Botoks (reż. Patryk Vega)

Seriale

    2006: Kryminalni jako Sabina Antonisz
    2006: Ekipa jako dziennikarka
    2007: Na Wspólnej jako Milena
    2008: Daleko od noszy jako pielęgniarka
    2008: Tylko Miłość jako dziennikarka Ania
    2008: Wydział Zabójstw jako Martyna Wiśniewska (odc. 30)
    2009: Samo życie jako dziennikarka
    2009: Szpilki na Giewoncie jako sekretarka
    2009: Synowie jako Aga
    2009: Usta Usta jako barmanka Jola
    2009: Przeznaczenie jako Renata Dziewicz, kochanka Maksa (odc. 8)
    2010: M jak miłość jako Horszonowska, panna młoda
    2010: Na dobre i na złe jako Natalia, doktorantka Konrada
    2010: Ojciec Mateusz jako Ewa Nowakowska
    2010: Hotel 52 jako uczestniczka aukcji
    2011: Julka jako żona Piotra Karwańskiego
    2011: Daleko od noszy jako pielęgniarka Ewa
    2014: Komisarz Alex jako Edyta Dąbrowa (odc. 72)
    2014: Baron24 jako klientka na stacji (odc. 9)
    2015–2017: Na sygnale jako Renata Nowakowska
    2017: Ojciec Mateusz jako Marzena (odc. 215)
    2017: Na Wspólnej jako Marcelina Gwiazda
    2017: Miasto skarbów jako Kamila

Głosy

    2008: Balladyna (Fane Dunnaway)

Teatr

    1999–2003: Metro (reż. J. Józefowicz), Teatr Studio Buffo
    2008: Bal u Salomona, Teatr Kamienica – obsada aktorska, Natalia
    2008: Prezent dla Edwarda G. (reż. Janusz Dymek), Teatr TV – obsada aktorska, Krystyna
    2009: Cisi i Gęgacze, (reż. Ryszard Bugajski), Teatr TV – obsada aktorska
    2009: Botox, Teatr Kamienica
    2012: Słuchowisko (reż. T. Kijański)
    2012–2017: Andropauza 2, (reż. Maciej Damięcki) – obsada aktorska
    2014–2016: Jak na wulkanie, (reż. Tomasz Dutkiewicz) – obsada aktorska
    2017: Spa, czyli Salon Ponętnych Alternatyw, Teatr Kamienica

Nagrody i wyróżnienia

    2008: Szafy – Tarnów (MFF „Dozwolone do 21”) Nagroda Jury Młodzieżowego

źródło: wikipedia